Consumatorii ungari beneficiază în continuare de cel mai mic preţ al energiei din Europa – se menţionează în raportul Autorităţii de reglementare în domeniul energiei și utilităților publice din Ungaria.

Dintre capitalele europene studiate, gazul natural este în continuare cel mai ieftin la Budapesta, la fel şi energia electrică, cu excepţia Belgradului, unde consumatorii plătesc mai puţin, relatează Radio Kossuth Budapesta.

Gazele naturale în capitalele europene, de 2-3 ori mai scumpe faţă de Ungaria

Conform studiului comparativ din februarie al preţurilor pe plan internaţional, preţul gazului natural este cel mai ieftin la Budapesta dintre toate capitalele celor 27 de ţări membre ale UE – a afirmat Zsolt Scherer, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de reglementare în domeniul energiei și utilităților publice din Ungaria.

Zsolt Scherer, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de reglementare în domeniul energiei și utilităților publice din Ungaria: “Se poate observa, în mod constant, că în Ungaria, în ultimii trei ani, preţul gazului natural este cel mai mic din Europa şi anume 2,83 eurocenţi per kilowatt-oră (kWh).

Cele mai mari preţuri sunt în continuare în Suedia, de peste opt ori mai mari faţă de cele din Ungaria, însă, dacă privim în toate capitalele europene, preţurile gazelor naturale pentru populaţie sunt în majoritate de două-trei ori mai mari faţă de cele din Ungaria.”

Preţul energiei electrice, cel mai mic în Ungaria de mai bine de un an

Conform studiului, şi energia electrică este cea mai ieftină tot în Ungaria, a adăugat Zsolt Scherer.

“De mai mult de un an, preţul energiei electrice este cel mai mic în Ungaria, comparativ cu celelalte state membre ale UE. Doar în una-două ţări din afara UE preţul energiei electrice este mai mic decât în Ungaria.

În Ungaria, preţul energiei electrice pentru populaţie este 10,46 eurocenţi per kilowatt-oră, în Germania preţul energiei electrice este de 3,5 ori mai mare faţă de cel din Ungaria, însă în unele capitale europene preţul energiei electrice este de cel puţin două ori mai mare faţă de cel din Budapesta, respectiv din Ungaria”, a mai precizat Zsolt Scherer.

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei și utilităților publice din Ungaria supraveghează independent de şapte ani funcţionarea sectorului energiei și utilităților publice. În studiul actual, au fost comparate preţurile din capitalele ţărilor membre ale UE, precum şi de la Belgrad şi Londra.