Studiul dat publicitatii de Banca Nationala include toate sumele depuse, adica atat depozitele in lei, cat si pe cele in valuta. Prima observatie: totalul sumelor atrase in depozite bancare de la populatie reprezinta aproximativ o cincime din veniturile incasate la bugetul de stat.
Interesanta este si proportia depozitelor populatiei: 63,4 % sunt depozite in lei, restul de 36,6 % sunt in valuta. Se poate observa ca marea majoritate a depunatorilor la banci au ascultat sfaturile pe care le-au dat specialistii: au mizat pe moneda nationala. Desigur, moneda europeana a fost surpriza acestui an, depozitele in euro aducand un randament superior inflatiei. Dar investitorii romani se dovedesc a fi destul de conservatori. Ei nu s-au grabit sa-si transforme depozitele din moneda americana in lei sau in euro.
„Exista inertia oamenilor. Multi aveau depozite in valuta pe care nu le-au transformat in depozite in lei datorita scadentelor”, explica Lucian Pinta, analist economic. Intr-un clasament inedit, bucurestenii se afla pe primul loc (asa dupa cum era si de asteptat) in ceea ce priveste valoarea medie pe locuitor a depozitelor bancare. Surprinde oarecum locul doi pe care se afla judetul Iasi. Explicatia ar putea fi aceea ca din zona Iasului multi merg la munca in strainatate.