În vara acestui an, Al Dahra, companie controlată de emirul emiratului Abu Dhabi, i-a plătit circa 250 mil. euro antreprenorului român Constantin Duluţe pentru a cumpăra compania Agricost şi a prelua în concesiune Insula Mare a Brăilei, cea mai mare fermă consolidată din Europa. Acum Al Dahra a anunţat că intenţionează să investească încă 500 de milioane de dolari în România în următorii cinci ani, în diverse sectoare.

În ceea ce privește investițiile în agricultură, Al Dahra are în vedere achiziționarea de teren agricol suplimentar în România și va investi în modernizarea portofoliului existent de mașini și tehnologii agricole. Obiectivul este de a atinge o producție anuală de un milion de tone metrice de cereale și furaje combinate până în anul 2022. În paralel, se va dezvolta un punct de colectare a cerealelor cu silozuri, având capacitatea de a gestiona două milioane de tone metrice de cereale de diferite tipuri, provenind atât de la fermele românești operate de Al Dahra, cât și de la cele din afara companiei. Centrul de cereale va facilita crearea de inventar strategic, rotația stocurilor și tranzacționarea pe piața internațională. În plus, pentru a eficientiza prelucrarea și distribuirea stocului furajer, vor fi implementate cinci instalații de deshidratare și de granulare a furajelor.

Din punct de vedere al investițiilor în logistică și în lanțul de aprovizionare, Al Dahra intenționează să achiziționeze un punct de operare la portul Constanța pentru a facilita exportul de cereale și importul de îngrășăminte. Mai mult, va constitui o companie de îngrășăminte specializată, responsabilă cu importul de îngrășăminte în România și comercializarea pe piețele vecine, cu un volum estimat de 350.000 de tone anual.

În plus, Al Dahra va investi în modernizarea instalațiilor de încărcare din portul de la Brăila, pentru o capacitate sporită a mărfurilor și a traficului de nave.

Compania Al Dahra mai are în plan investiții în sectorul creșterii animalelor, prin înființarea unor ferme agricole cu capacitatea de a găzdui un efectiv de 150.000 de capete de specii diferite de animale. În plus, Al Dahra va realiza și alte investiții care vizează crearea unei rețele eficiente în lanțul agricol de pe piața românească, printre acestea numărându-se fabrici și puncte de ambalare, precum și alte servicii cu valoare adăugată, în funcție de cerințele business-ului.

 

„Ca urmare a adăugării Insulei Mari a Brăilei la portofoliul nostru global de proiecte agricole, ne dorim să extindem planurile de investiții Al Dahra dincolo de agricultură, în servicii de calitate, cu valoare adăugată. Astfel de investiții vor aduce beneficii pentru fermierii români, vor crea noi locuri de muncă pentru cetățenii români și vor îmbunătăți accesul produselor românești la piețele internaționale, prin conexiunile pe care le avem la nivel mondial, stimulând astfel sectoarele agricol și logistic intern”, a declarat Khedaim Al Derei, vicepreşedinte şi co-fondator al Al Dahra.

Planul de investiții Al Dahra va fi implementat în mai multe faze în următorii ani și va susține strategia Guvernului de la Abu Dhabi de a asigura necesarul de resurse alimentare pe termen lung.

Cine este investitorul

Noul proprietar al Agricost este emirul emiratului Abu Dhabi. Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan este preşedinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera şi de-a lungul timpului a fost de mai multe ori ministru şi chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.

Al Dahra are o acoperire geografică extinsă, cu 5.000 de angajați, operând în peste 20 de țări, deservind peste 45 de piețe și ocupând o poziție de frunte în Asia și Orientul Mijlociu. Grupul deține sau operează terenuri de peste 400.000 de acri în toată lumea, cu 1.200 de puncte de irigare și peste 2.000 de bunuri agricole. Totodată, compania deține și operează 15 unități de prelucrare și ambalare furajeră și are capacitatea de a produce și de a furniza 3 milioane de tone metrice de lucernă și ierburi anual.

De asemenea, Al Dahra operează trei mori de orez și două mori de făină cu o capacitate de producție anuală de 500.000 de tone de făină și 500.000 de tone de orez. În plus, compania deține și operează un centru de cereale situat strategic în portul Fujairah din Emiratele Arabe Unite, cu 20 de silozuri și cu o capacitate de stocare de peste 300.000 de tone metrice.

Al Dahra a făcut investiții considerabile și în sectorul logistic și al lanțurilor de aprovizionare. Anual, compania gestionează aproximativ 2 milioane de tone metrice de produse și transportă 175.000 TEU.