Reprezentanţii Ministerului turc al Energiei poartă negocieri cu Tokyo Electric Power Co (TEPCO) şi Toshiba pentru construirea unei centrale nucleare pe coasta sa de la Marea Neagră. Guvernul a căzut deja de acord cu grupul Rosatom din Rusia pentru a-şi construi prima sa uzină nucleară la Mediterana.

Turcia este traversată de falii seismice active, iar cutremure de mică intensitate au loc aproape zilnic. În 1999, două seisme s-au soldat cu moartea a peste 20.000 de persoane.
‘Cutremurul din Japonia nu ne va afecta planurile de a construi centrale nucleare. Cu siguranţă avem de învăţat anumite lecţii (n.r. – din tragedia din Japonia), iar activitatea şi discuţiile noastre asupra acestui subiect continuă’, a spus Yildiz pentru postul de televiziune NTV.

Turcia a făcut din securitatea nucleară o prioritate pentru centrala de la Marea Mediterană, a spus Yildiz. Ambele centrale ar urma să folosească reactoare de a treia generaţie, care sunt mult mai sigure, a precizat el.

Ankara vrea să-şi lanseze o industrie bazată pe energie atomică pentru a-şi diversifica sursele de energie şi a-şi majora rezervele pentru a ţine pasul cu cererea tot mai mare de electricitate pe fondul creşterii economice rapide. Turcia are în vedere ca, până în 2030, 20% din producţia de electricitate să provină din energie nucleară.

Camera Inginerilor Electricieni (EMO), cu sediul la Ankara, a transmis într-un comunicat că Turcia ar trebui să considere cutremurul din Japonia un avertisment pentru a-şi abandona planurile nucleare.

Centrala de pe coasta mediteraneană este localizată la circa 25 de km de o falie activă, iar geologii se tem că un cutremur cu magnitudinea de 6 sau 7 grade pe scara Richter ar putea avea loc în zonă, conform EMO.

Yuksel Oktay, un inginer civil care a lucrat la proiecte de energie nucleară în Turcia, SUA, Mexic şi la Fukushima, în Japonia, susţine că centrala de la Marea Neagră va folosi o tehnologie mai sigură decât cea de la Fukushima.
SURSA: Agerpres