A murit celebrul regizor Jean-Luc Godard, marea legendă a Noului Val din cinematografia franceză

Jean-Luc Godard, regizorul francez considerat a fi o legendă vie a Noului Val din cinematografia franceză, s-a stins din viață astăzi, 13 septembrie 2022, la onorabila vârstă de 91 de ani. Jean-Luc Godard s-a numărat printre cei mai aclamaţi regizori din întreaga lume, devenit celebru graţie filmelor: „A bout de souffle”, „Le Mepris”, „Pierrot le Fou” şi „Masculin Feminin”.

Jean-Luc Godard va rămâne asociat pentru totdeauna cu Noul Val din cinematografia franceză, o mişcare artistică pe care a iniţiat-o cu ajutorul lungmetrajului „A bout de souffle”, apărut pe marile ecrane în anul 1960. Înainte de acel moment, Jean-Luc Godard realiza scurtmetraje documentare şi scurtmetraje de ficţiune, el a început „Operation beton” (1955) a continuat cu „Charlotte et son Jules” (1958) şi „Tous les garçons s’appellent Patrick” (1959).

Cineastul francez a continuat să regizeze filme timp de 66 de ani, cel mai recent lungmetraj al său a fost „Le Livre d’image”, prezentat în urmă cu patru ani la Festivalul de Film de la Cannes. Juriul de pe Croazetă a acordat acelui film experimental primul trofeu Palme d’Or Special din istoria festivalului.

De-a lungul anilor, Jean-Luc Godard a primit și un Oscar onorific, care i-a fost atribuit de către Academia de Film Americană, un Premiu Cesar onorific, un Urs de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi un Leu de Aur la Festivalul de la Veneţia, relatează Agerpres.

Sursă: Wikipedia

Celebrul regizor Wolfgang Petersen a fost răpus de cancerul la pancreas

Vă amintim că aceasta nu este singura pierdere pe care a suferit-o lumea filmului. Luna trecută, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori la nivel internaţional s-a stins din viață. Este vorba despre regizorul german Wolfgang Petersen. El ar fi fost răpus de un cancer la pancreas, relatează jurnaliştii de la Variety. Cineastul a încetat din viaţă în braţele soţiei sale, la locuinţa sa din Los Angeles.

După ce şi-a început cariera de regizor cu mai multe scurt-metraje şi filme de televiziune, Wolfgang Petersen a devenit cunoscut cu „Das Boot”, peliculă care a primit șase nominalizări la Premiile Oscar în 1983, dintre care două chiar pentru Petersen (Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu). Filmul este un thriller a cărei acţiune se petrece la bordul unui submarin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1984, Wolfgang Petersen a regizat primul film în limba engleză – „The NeverEnding Story” (Poveste fără sfârşit), adaptarea unei cărţi de succes pentru copii scrisă de Michael Ende, ce spune povestea unui băieţel ce fură un roman dintr-o librărie, înainte de a fi propulsat în povestea acestuia.

Regizorul german este binecunoscut şi pentru filmele de acţiune pe care le-a regizat, precum „In the line of fire”, cu Clint Eastwood şi John Malkovich (povestea unui agent al Secret Service care se confruntă cu un asasin ce încearcă să-l omoare pe preşedintele SUA), „Outbreak”, cu Dustin Hoffman, Morgan Freeman şi Kevin Spacey (care descrie lupta autorităţilor americane împotriva unui virus adus de către o maimuţă din Africa), „Air Force One”, cu Harrison Ford, Gary Oldman şi Glenn Close (avionul prezidenţial american este deturnat de terorişti chiar în timp ce preşedintele SUA şi familia sa se află la bord) sau „Troia”, legendara producţie de la Hollywood cu Brad Pitt despre războiul troian.

Sursă: Dreamstime