La sediile Agentiilor de Dezvoltare Regionala (ADR) telefoanele zbarnaie fara incetare. Cei 3.009 de intreprinzatori care au depus la ADR documentatiile pentru obtinerea de fonduri stau ca pe jar in asteptarea verdictului, cu atat mai mult cu cat suma totala pusa in joc nu depaseste 10,625 milioane euro. La o valoare medie solicitata de 30.000 euro, rezulta ca doar 355 intreprinzatori (11%) ar putea avea acces la fonduri. Cuantumul admis pentru un proiect fiind de 62.500 euro, numarul beneficiarilor scade si mai mult.
Cateva dosare
nu au fost validate
De verdictul ADR depinde, in cazul multora, chiar soarta afacerii. Miza fiind mare, s-au cheltuit nu doar timp, ci si bani, pentru realizarea planului de investitii. „Am apelat la un institut specializat in industria textila, am platit un evaluator imobiliar pentru a demonstra ca putem acoperi 40% din valoarea proiectului, una din conditiile de indeplinit”, marturiseste proprietarul unei fabrici de confectii, solicitant de finantare PHARE.
Lansat pe 27 august a.c., programul de dezvoltare regionala derulat prin ADR isi propunea etape precise: pana la 27 septembrie 1999, ora 16.00 – depunerea cererilor de finantare; 28.09.1999 – 11.10. 1999, verificarea tehnica si financiara; 11.10.1999 – 18.10.1999, evaluarea si selectia proiectelor; 18.10.1999 – 8.11.1999, aprobarea proeictelor; 8.11.1999-30.11.1999, contractarea proiectelor; 30.11.1999 – 3.08.2000, implementarea proiectelor. Contrar planului initial, procesul de selectie nu s-a incheiat la toate agentiile regionale, nici pana acum.
„S-au adunat metri de dosare, ceea ce a intarziat oarecum selectarea ofertelor. Dar, pana la sfarsitul lunii noiembrie, se vor da toate aprobarile, pentru ca in decembrie sa fie demarate contractarile”, da asigurari Aura Raducu, manager de program la Delegatia Comisiei Europene.
Derutati de graficul initial, care arata ca a expirat termenul-limita, solicitantii de finantare incearca sa obtina lamuriri de la sediile ADR. Daca le-a raspuns cineva (intrucat unele dintre numerele anuntate sunt imposibil de apelat), raspunsul suna invariabil: „Nu putem spune nimic, procesul de validare a proiectelor nu s-a incheiat!”
Sunt putini oficialii care au invatat ca transparenta este una dintre regulile de aur ale finantarilor europene. La ADR 2 Sud-Est, de pilda, Luminita Mihailov, director, a precizat pentru „Capital” ca din 299 de solicitari de finantare au fost acceptate 154. Respingerile nu sunt, totusi, definitive. „Dintre proiectele respinse, unele au nevoie doar de cateva completari si care, in principiu, pot reintra in cursa”, a adaugat directorul ADR 2 Sud-Est.
Intarzierile
pot bloca finantarile
Pentru ca proiectele sa poata fi puse in practica, e nevoie de bani: „Pana la sfarsitul anului trebuie eliberata o prima transa din suma totala a programului, care se deruleaza pana in 2001”, mentioneaza Gheorghe Vlad, director de programe la Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala. Intrucat 25% din suma totala a programului trebuie asigurata de la bugetul de stat, orice intarzieri de procedura pot da peste cap contractarile. „In Legea bugetului au fost prevazute sume destinate cofinantarilor PHARE si banii vor fi virati la timp”, a tinut sa precizeze Dan Marinide, director al Fondului National de Pre-aderare, din Ministerul Finantelor. Dar, daca trece anul acesta, va trebui asteptata Legea bugetului pe 2000, ceea ce ar insemna alte luni de amanari.
Riscul blocarii temporare a implementarii proiectelor vine chiar de la Finante. Nu ar fi prima oara cand ministerul tergiverseaza alocarea fondurilor, in ciuda declaratiilor ca ele exista si vor fi alocate.
Cursa pentru obtinerea de finantare in cadrul programulului recent lansat este mult mai complicata decat pare. Criteriile de evaluare a proiectelor au fost stabilite in absenta planului de dezvoltare regionala, aprobat abia saptamana trecuta de catre forul tutelar al politicii in domeniu (Consiliul National de Dezvoltare Regionala). „Programul de 10,625 milioane euro are rolul de a deschide terenul pentru programe mult mai substantiale, care se vor derula din 2000, pe baza planului national recent promovat”, a tinut sa precizeze Simon Morduc, reprezentanta Delegatiei Comisiei Europene.
In asteptarea punerii in practica a planului pentru mileniul trei, firmele sunt cu ochii pe aprobarile actuale ale ADR. Lipsa de transparenta in a furniza orice informatii privind procesul de selectie trezeste suspiciuni. Exista supozitii cum ca, banii fiind putini, ei vor fi directionati catre cine trebuie. Procedura de acordare a punctajului care va departaja proiectele va putea fi cu greu contestata, avand in vedere ca sunt acordate puncte pentru criterii generale de selectie, cum ar fi: experienta si capacitatea manageriala a beneficiarului, sprijinul local si regional acordat proiectului, imbunatatirea legaturii dintre consumatorii si furnizorii de servicii.
Pe de alta parte, in ghidul de completare a cererilor de finantare exista avertismentul: „Orice interventie va duce la respingerea proiectului”. Desigur, interventiile neavenite nu sunt dorite, astfel incat s-a dorit retezarea din start a oricarei initiative de acest tip.
Un alt program va acorda credite de milioane
Desi nu mai are puterea deciziei finale, ADR are un cuvant greu de spus si in privinta finantarii proiectelor de peste un milion euro, incluse in a doua componenta a programului. Este vorba de 8,75 milioane euro, care se acorda pentru proiecte identificate de ADR, la nivel de regiune. Nici pe aceasta directie nu s-au facut, pana acum, pasi importanti. Exista cateva propuneri, dar deciziile urmeaza a fi luate, ca si in cazul proiectelor de pana la 62.500 euro, pana la 8 noiembrie 1999. Agentiile regionale au libertate totala in a propune proiectele de finantare (pot fi incluse si firme de stat sau cu capital mixt, pe langa cele private). Decizia finala apartine insa Consiliului National de Dezvoltare Regionala si se va baza pe impactul afacerii propuse asupra dezvoltarii zonale.
Care vor fi criteriile exacte pe baza carora se vor evalua efectele investitiilor de peste 1.000.000 euro in plan local, doar reprezentantii ADR stiu, cel putin pana la aceasta data. Oricum, pana sa afle toti potentialii investitori despre aceste criterii, tortul va fi impartit deja.