„După 3 ani, pe peretele clădirii Pionierul, unde s-a aflat și fostul club Colectiv, scrie așa: ‘Acest spațiu funcționează fara autorizație de incendiu’. Atât a putut statul român să facă. Nu contează că aici s-a murit pentru că nu au existat condiții de prevenire a incendiilor. Pui o hârtie pe perete și gata. Iar oamenii își văd de treburile lor în continuare, intră, ies din Pionierul, nu le pasă, pentru că știu că autoritățile veghează”, a scris Cristian Matei, unul dintre supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv.

În clădire se află și acum câteva spații de închiriat, inclusiv săli în care au loc cursuri de dans.

Pe de altă parte, la clubul Colectiv – care acum e închis permanent – intrarea arată deplorabil. Potrivit Libertatea, s-ar dori dărâmarea clădirii. În „ușa morții” unde au cei care doreau să fugă de flăcări au format un munte de oameni, acum sunt niște lmne aruncate, materiale de construcție și reclame sfâșiate. 

Între timp, procesul Colectiv s-a reluat cu un nou judecător şi un lung şir de cereri din partea inculpaţilor. Avocaţii acestora au cerut să fie chemaţi în instanţa nu mai puţin de 173 de martori. Magistratul care a preluat dosarul zilele trecute, după pensionarea celui care a început judecata, a decis să nu îi mai audieze pe cei trei patroni ai clubului. A vrut să audă ce au de spus ceilalţi 9 inculpaţi, însă niciunul dintre aceştia nu a vrut să vorbească. Au susţinut că nu sunt pregătiţi să dea declaraţii.

În dosarul Colectiv au fost trimişi în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu; Daniela Niţă – patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

De asemenea, au fost trimişi în judecată fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajaţi din cadrul primăriei: Aurelia Iofciu – şef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminiţa Ganea – consilier superior, Ramona Sandra Moţoc – referent superior, ambele în cadrul aceluiaşi serviciu, dar şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei.