Traian Băsescu se implică în tensiunile Ucrainei cu Rusia: Vremea imperiilor a trecut

Traian Băsescu a spus, în Plenul Parlamentului European, că situația de la frontiera Ucrainei este o amenințare atât la suveranitatea țării, cât și la stabilitatea și securitatea regională și europeană.

”Trebuie să fim solidari cu Ucraina, nu doar la nivel comunicatelor, dar și prin acțiuni concrete: să fim prezenți pe teren la cel mai înalt nivel, să ne consolidăm coordonarea și comunicarea cu NATO.

Pentru a preveni declanșarea unui război la scară largă, situația din Donbass trebuie urgent stabilizată. Trebuie să revenim la aspectele legate de retragerea armelor grele, la accesul misiunii OSCE de monitorizare a încetării focului.”, spune fostul președinte.

Achiziția armamentului trebuie facilitată

Fostul președinte a mai spus că trebuie facilitată achiziția de armament defensiv pentru Ucraina, cu scopul de a descuraja intențiile de agresiune militară. Europarlamentarul este de părere că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va mai invada Ucraina ca în 2014.

”Nu ezit să spun că ar trebui să facilităm Ucrainei achiziția armamentului defensiv de care are nevoie pentru a descuraja eventuale intenții de agresiune militară și pentru a se putea apăra.

Președintele Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri pentru armata sa. Așa a ocupat Nagorno Karabah, Crimeea, Aphazia, Osetia de Sud sau Transnistria.

Am însă convingerea că nu va mai invada Ucraina ca în 2014, dacă armata ucraineană ar avea o bună dotare defensivă, capabilă să producă pagube mari în eventualitatea unei agresiuni.

Ucraina trebuie să reziste presiunilor rusești de orice natură, inclusiv militare și să-și continue drumul pentru consolidarea instituțiilor democratice și a valodilor fundamentale, indiferent de opinia Federației Ruse.

Vremea imperiilor a trecut!”, a spus Traian Băsescu.

Sursă foto: Dreamstime