Trădare în Rusia. Un cercetător în vârstă de 73 de ani, pe nume Aleksandr Kuranov a fost arestat în urma unei operaţiuni speciale a Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), transmite AFP.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, se pare că cercetătorul este acuzat că a transmis unui „cetăţean străin” informaţii „secrete” despre cercetările sale. Pe de altă parte, agenția de presă finanțată de stautl rus, RIA Novosti anunță că toate detaliile referitoare la acest caz nu vor fi făcute publice.

Sursa citată mai precizează că serviciul de presă al tribunalului de pe lângă penitenciarul Lefortovo, administrat neoficial de FSB, a confirmat primirea unei cereri de arest preventiv pe două luni, dar nu a oferit detalii despre noul caz de urmărire penală.

Cine este cercetătorul arestat

Aleksandr Kuranov, cercetătorul care are acum probleme cu legea conduce institutul NIPGus. Totodată, el coordonează cercetări în tehnologii hipersonice.

În întreaga sa activitate, acesta aelaborat peste 120 de lucrări ştiinţifice şi brevete în domeniul său. Totodată, acesta „a participat la asociaţii internaţionale şi a lucrat pentru comenzi făcute din multe ţări ale lumii”. Pe lângă lucrările științifice și cercetările realizate, ani la rând, acesta a organizat un congres ruso-american la Sankt Petersburg.

În ceea ce privește tehnologiile hipersonice, acesta s-au aflat în centrul noilor arme pe care Moscova la dezvoltă, ele fiind lăudate foarte des de liderul rus, Vladimir Putin. Totuși, nu există încă niciun indiciu că Aleksandr Kuranov ar avea vreo legătură cu producerea lor.

Amintim faptul că astfel de cazuri de „înaltă trădare” sau „spionaj” care vizează oameni de ştiinţă, profesori universitari sau simpli cetăţeni s-au înmulţit în Rusia după anul 2014, anul în care a anexat Crimeea şi şi-a agravat relaţiile cu Occidentul.

Cel mai controversat caz de acest tip a fost cel al jurnalistului Ivan Safronov, care repinge acuzaţia de „trădător” pusă în dreptul său. Mai exact, Safronov, menționa că Putin a instituit un sistem atât de represiv, încât „orice persoană care a avut un contact cu un străin” poate fi acuzată într-o zi de „trădare”.

Totodată, jurnalistul a denunţat modul arbitrar în care acţionează justiţia şi serviciile secrete ruse. De altfel, criticii Kremlinului au respins în repetate rânduri acuzaţiile de trădare formulate în Rusia, denunţând faptul că sunt adeseori nefondate şi nu pot fi verificate deoarece sunt clasificate.