Din documentul Senatului SUA rezultă că Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a semnat, în anul 2002, un acord cu o instituţie decizională de rang înalt din România, neidentificată în versiunea publică a documentului, pentru găzduirea unei închisori secrete a CIA. Fondurile oferite pentru construcţia centrului de detenţie au fost de ordinul milioanelor de dolari. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detenţie construit de CIA în România este "BLACK".

Arhitectul atentatelor de la 11 Septembrie, Khalid Shaykh Muhammad ar fi fost încarcerat de CIA în Polonia şi România înainte să fie transferat la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay Cuba.

Datele cumulate arată că Muhammad ar fi fost supus în România, la cel puțin două metode de tortură revelate de Raportul Senatului SUA: simularea înecului şi datul de pereţi.

Documentul oficial american arată că Khalid Sheik Mohammad a fost „înecat” de 65 de ori între după-amiaza zilei de 12 martie 2003 și dimineața zilei din 13 martie 2003. Ori în acea perioadă, teroristul se afla pe teritoriul României. În cazul simulării înecului, deținutul este legat de o bancă cu faţa în sus, şi i se toarnă apă peste faţă. Potrivit raportului Senatului, tehnica de tortură duce la convulsii și vărsături, mișcarea involuntară a mâinilor și picioarelor și spasme.

De asemenea, La 22 martie 2003, pe când datele arată că se afla pe teritoriul României, liderul al-Qaida, Khalid Sheikh Mohammed s-a aflat într-un interogatoriu "intens" și a fost dat de pereţi. Neprimind nicio informaţie nouă, anchetatorii l-au „înecat”, au aplicat tehnica simulării înecului. După o oră de astfel de tratamente, Sheikh Mohammed a spus că este "pregătit să vorbească", a spus CIA.

La rândul său, Hassan Ghul, combatant al organizaţiei teroriste Al-Qaida a furnizat informații cruciale CIA, legate de unul dintre cele mai bine păzite secrete – faptul că Abu Ahmad al-Kuwaiti a fost curier pentru mesajele către și de la bin Laden", după cum a anunţat CIA.

După ce a fost torturat, Ghul a declarat că principalul curier al lui Bin-Laden, Abu Ahmad al-Kuwaiti i-a dat o scrisoare liderului Al-Qaida din unui un alt operativ, la sfarsitul anului 2003. CIA susţine, în ceea ce-l privește pe Ghul, că acesta a oferit "cele mai mai detaliate și exacte informaţii culese de la un deținut CIA" în ce priveşte legătura lui al-Kuwaiti cu bin Laden, înainte ca agentia să folosească tehnici de interogare dure împotriva lui, după cum susţin autorii raportului Senatului.

În cursul interogatoriilor, Ghul a fost "ras și bărbierit, dezbrăcat și plasat în picioare la perete cu mâinile deasupra capului" timp de patruzeci de minute. Apoi a fost supus la 59 de ore de privare de somn, ceea ce l-a făcut să înceapă să halucineze. Ghul a experimentat, de asemenea, "paralizia ușoară", din cauza pozițiilor stresante. Hassan Ghul nu a oferit nicio informație utilă, în timpul sau după acest tratament, se arată în raport.

CIA nu a informat Departamentul de Stat despre existenţa închisorii din România, situaţie pe care ambasadorul american la acea vreme, Michael Guest a catalogat-o "inacceptabilă". Autorităţile de la Bucureşti au cerut în 2006 închiderea centrului de detenţie, rezultă din interpretarea datelor cuprinse în raportul Senatului SUA.

Potrivit revistei Forbes, "CIA a oferit milioane de dolari în numerar unor oficiali din cadrul unor guverne străine", pentru a le determina să găzduiască şi susţină închisori secrete.

De exmplu, o ţară în care se afla o astfel de instalaţie CIA a respins transferul lui Khalid Shaykh Muhammad, considerat "arhitectul" atacurilor de la 11 septembrie, însă a revenit asupra deciziei în urma intervenţiei ambasadorului american în ţara respectivă, potrivit raportului.

În luna următoare, CIA a oferit peste un milion de dolari unei părţi neidentificate din acea ţară, se precizează în raport. Potrivit unei telegrame, menţionate în raport, "Staţia CIA a speculat că schimbarea poziţiei a fost «cel puţin într-o oarecare măsură imputabilă… cadoului nostru de x milioane dolari".

Khalid Shaykh Muhammad a trecut prin Polonia şi România înainte de a fi transferat la Guantanamo.

Oficiali CIA erau foarte conştienţi cât de uşor era să folosească bani pentru a determina anumite ţări să faciliteze programul de interogare.

"Îţi dai seama că poţi să cumperi (numele ţării cenzurat) cu bani", este citat în raport şeful unei staţii. Printr-o coincidenţă, scrie Forbes, plata unor oficiali din guverne străine pentru a facilita torturarea a avut loc în perioada în care Departamentul american al Justiţiei efectua un efort important împotriva coruperii străinilor, urmărind zeci de companii americane suspectate că au mituit oficiali din guverne străine în vederea unor afaceri.

În octombrie 2013, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cerea autorităţilor de la Bucureşti declanşarea rapidă a unei anchete "independente, imparţiale, detaliate şi eficiente" privind implicarea României în programul închisorilor CIA. În replică, premierul Victor Ponta a declarat că autorităţile române vor studia rezoluţia PE şi vor face tot ce e normal pe plan european sau internaţional.

"Sincer, nu ştiu despre ce închisori este vorba şi, în mod sigur, cred că s-au întâmplat cu mult înainte de a mă apropia eu de funcţia de prim-ministru. O să studiem ce s-a decis şi vom face tot ceea ce e normal pe plan european sau internaţional", spunea Victor Ponta în octombrie 2013.

Pe 17 septembrie 2013, fostul consilier prezidenţial Ioan Talpeş, fost director SIE a fost audiat la Parchetul Instanţei Supreme, în calitate de martor, în dosarul în care Muhammad al-Nashiri a reclamat presupusa deţinere a sa într-o închisoare CIA din România. În mai 2012, avocatul sauditului suspectat de terorism a înaintat în numele acestuia o plângere penală procurorului general al României, în care reclama detenţia secretă, rele tratamente aplicate clientului său, precum şi procedura de extrădare.

În august 2012, Open Society Justice Initiative – Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă – a depus o reclamaţie în numele lui Abd al Rahim al-Nashiri împotriva României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului CEDO.

Conform Raportului Senatului SUA, cel puţin 26 de suspecţi de terorism au fost deţinuţi în mod ilegal, în contradicţie cu normele americane de încarcerare.

"CIA a oferit ilegal informaţii clasificate jurnaliştilor, exagerând succesul tehnicilor dure de interogare a suspecţilor de terorism, în scopul obţinerii susţinerii opiniei publice", subliniază raportul.