Un studiu realizat de Oxford University în colaborare cu Naţiunile Unite a realizat un clasament al celor mai sărace state din lume. Studiul arată faptul că statele din Africa subsahariană şi din sudul Asiei sunt cele mai sărace de pe glob, ajungându-se până acolo încât 90% din populaţie se află într-un grad ridicat de sărăcie.

Pe ultimul loc în acest clasament se află Sierra Leone, unde 81,5% din populaţie trăieşte în sărăcie şi 52,3% dintre oamenii de aici nu au apă potabilă.

Guinea – 82,4% din populaţie este săracă, iar peste jumătate dintre locuitori sunt analfabeţi.

Pe locul 8 se află Liberia, unde 83.9% dintre locuitori sunt săraci şi un procent similar nu are surse de energie pentru gătit.

Republica Centroafricană se află pe cea de-a şaptea poziţie, unde peste 80% dintre oameni nu beneficiază de curent electric.

Somalia se află pe locul al şaselea. Aici, nu mai puţin de 70% din populaţie nu are apă potabilă şi 69% nu au condiţii minime de instalaţii sanitare.

Pe locul al cincilea se află Burundi unde rata celor care trăiesc cu doar 2 dolari pe zi este de 93,4%, iar poziţia a patra este ocupată de Burkina Faso. 35,4% din populaţie este lipsită de hrană.

Locul al treilea este deţinut de Mali, iar poziţia a doua de Etiopia, unde rata sărăciei este de 90%.

Cea mai săracă ţară de pe glob este Niger, unde rata de sărăcie este de 92,7%, iar 89.5% din locuitori sunt total lipsiţi de instalaţii sanitare.