UPDATE În jurul orei 18:00, ora României, Dow Jones se situa la 16.017 puncte, în urcare cu 0,36% faţă de sesiunea anterioară, astfel că avansul de la începtul anului ajungea la 22,2%.
De asemenea, indicele S&P 500 creştea cu 0,15%, până la 1.800,80 puncte, accentuând la 26,2% aprecierea din acest an.
Din maxim în maxim
Deși s-a confruntat cu două momente foarte grele în acest an, incapacitatea de plată a guvernului și plafonul datoriei publice, bursa americană este pe cale să stabilească cea mai mare performanță din ultimii 10 ani, indicii principali atingând vineri cele mai mari valori din istorie. Ceea ce este surprinzător e că această creștere impresionantă a acțiunilor de pe Wall Street nu s-a produs pe fondul unei performanțe de excepție a economiei, ci a tipăririi masive de bani ieftini, care au intrat în cea mai mare parte în piața de capital, și nu au ajuns în credite ieftine pentru populație și companii.
Ultimele știri venite dinspre Federal Reserve, potrivit cărora banca centrală din SUA ar putea practica dobânzi aproape de zero până în 2017, tocmai pentru că economia nu își revine consistent, au alimentat puternic entuziasmul investitorilor de pe Wall Street, care până acum se așteptau ca de anul viitor Fed să înceapă să-și înăsprească politica monetară.
Astfel, prelungirea tipăririi de bani cu dobândă zero pe o perioadă mai mare decât orice așteptări a generat o nouă rundă de creșteri pe Wall Street, toți indicii principali închizând la maxime istorice.
Indicele S&P 500 este foarte aproape să depășească pragul de 1.800 puncte, după ce a închis la 1.798,18 puncte, iar indicele Dow Jones este aproape de pragul de 16.000 puncte, după ce a atins 15.961,70 puncte.
De la începutul anului și până acum, Dow Jones a avansat cu 19%, iar S&P 500 a crescut cu 23%. Practic, cu o lună și mai bine înainte de închiderea anului, cei doi indici au egalat deja performanța anuală din 2009, de 18,8%, respectiv de 23,5%.
Dacă lucrurile continuă în același ton, Dow Jones și S&P 500 vor stabili cea mai mare performanță din ultimul deceniu. În 2003, cei doi indici au crescut cu 25%, respectiv 26%.
Unii analiști prevăd deja continuarea avansului pe Wall Street. Astfel, analistul Craig Johnson de la Piper Jaffray se așteaptă ca S&P să mai câștige 60 puncte până la finele anului, el avansând un nivel țintă de 1.850 puncte.
Practic, deși piața pare a fi inflamată cu aceste ritmuri de creștere fără ecou în economie, investitorii nu prea au alternative, bondurile oferind randamente neatractive, iar aurul fiind puternic în scădere în acest an.
Al treilea cel mai important indice de pe Wall Street, Nasdaq Composite, a stabilit și el vineri o valoare record, de aproape 4.000 puncte, închizând la 3.985,97 puncte. Pentru acest an, avansul lui Nasdaq Composite a ajuns la 28%, dar este departe de a rivaliza cu recordul din 2003, de 50%.
Acțiunile cu cea mai mare creștere din acest an de pe Wall Street sunt încă cele ale Tesla, deși de la maximul istoric au pierdut peste 30% din valoare. La maximul absolut din octombrie, acțiunile Tesla înregistrau un avans de 471% de la începutul anului. Numai că mai multe evenimente nedorite, precum trei incidente în care mașini Tesla Model S au luat foc, au făcut ca prețul acțiunilor să scadă cu 30% de la acel vârf și astfel avansul anual să se reducă cu mai aproape 200 puncte procentuale, până la 283%.
Foarte aproape să ajungă cele mai performante acțiuni din acest an de pe Wall Street sunt cele ale Netflix, serviciul video de streaming online, care consemnează o creștere de 280%.
Avansuri importante pentru acest an înregistrează și LinkedIn (105%), Yahoo (circa 77%), Facebook (75%), Google (43%) sau Microsoft (37%).