Cu puţin timp înaintea începerii acestui vot, Theresa May a anunţat, potrivit unuia dintre deputaţi, că ea intenţionează să demisioneze înaintea viitoarelor alegeri, prevăzute pentru anul 2022, transmit agenţiile AFP şi Reuters. ”A spus că nu intenționează să conducă (campania) pentru alegerile din 2022”, a spus parlamentarul Alec Shelbrooke.

Aproximativ 200 de parlamentari conservatori din totalul de 315 și-au anunțat public sprijinul pentru premierul Theresa May, în timp ce votul de încredere a început, potrivit Reuters. Asta în contextul în care majoritatea necesară pentru menținerea în funcție este de 158 de voturi din totalul de 315 parlamentari conservatori. Așadar, dacă evaluările făcute sunt și corecte, Theresa May are asigurată o majoritate consistentă pentru a trece cu bine de acest vot de neîncredere care este un efect al nemulţumirilor create de prevederile acordului privind Brexitul. Theresa May se confruntă atât cu parlamentarii care consideră că ea a făcut prea multe concesii Uniunii Europene (în special prin acceptarea mecanismului de ”backstop” pentru Irlanda de Nord), cât şi cu cei care se opun ieşirii Regatului Unit din UE.

Potrivit BBC, dacă Theresa May câștigă votul de încredere, ea nu mai poate fi contestată cel puțin un an. În cazul unei înfrângeri la votul de încredere, May va pierde fotoliul de premier și de lider al conservatorilor. Indiferent de votul de azi, Franța a anunțat în urmă cu puțin timp că acordul cu Marea Britanie privind Brexitul nu va fi renegociat.