"Acest Cod fiscal de astăzi duce în 2016 la o creştere a consumului de 4,1%, o majorare a investiţiilor de peste 6% şi o inflaţie medie de 0,5%, respectiv la o creştere economică de peste 4%, ceea ce înseamnă că PIB-ul României va fi anul viitor de aproximativ 743 miliarde de lei", a menţionat Teodorovici.
Potrivit acestuia, Codul fiscal a generat "discuţii ample şi dezbateri aprinse". 'Probabil că se putea mai mult, se putea mai bine. Ceea ce este însă important este că astăzi avem un proiect comun iar câştigul oricărei democraţii este capacitatea de a construi împreună', a mai spus ministrul Finanţelor.
Acesta a subliniat că relansarea creşterii economice, sporirea puterii de cumpărare a cetăţenilor, stimularea mediului de afaceri, îmbunătăţirea competitivităţii economiei româneşti şi eliminarea discriminărilor generate de sistemul fiscal actual sunt obiective de interes naţional pentru "promovarea cărora Parlamentul României a votat astăzi acest Cod fiscal".
Cererea de reexaminare a Codului fiscal, transmisă Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis, a fost aprobată joi de plenul Camerei Deputaţilor cu 279 de voturi pentru, opt împotrivă şi cinci abţineri. Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri cererea de reexaminare a Codului fiscal, cu amendamentele convenite de liderii partidelor parlamentare, dar şi cu o serie de amendamente propuse de Ministerul de Finanţe.
Amendamentele aprobate în unanimitate prevăd reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.
De asemenea, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supraaccizei la carburanţi se amână pentru 1 ianuarie 2017, în schimb rămâne în vigoare eliminarea taxei pe construcţiile speciale pentru investiţiile în agricultură începând cu 1 ianuarie 2016.
În privinţa impozitului pe dividende, reducerea de la 16% la 5% va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2017.
Comisia pentru buget, la propunerea secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu, a aprobat un amendament care vizează acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri şi pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile situate în intravilan neîngrijite. Criteriile de încadrare a clădirilor în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea Consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.
Cererea de reexaminare a proiectului Codului fiscal a fost adoptată marţi de Senat iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
SURSA: Agerpres