Avocatul Maxime Znak este unul dintre ultimii doi membri ai Consiliului de Coordonare al Opoziţiei încă în libertate şi rămaşi în Belarus. Apropiaţii săi atrag atenţia că bărbatul a fost reţinut miercuri dimineaţă de bărbaţi mascaţi, îmbrăcaţi în haine civile, potrivit AFP şi Reuters.

“Maxime Znak a venit la birou pentru a participa la o videoconferinţă, însă nu s-a mai alăturat (discuţiei). Nu a mai apucat decât să trimită cuvântul ‘mascaţi’”, a informat serviciul de presă al grupului său de Opoziţie pe canalul său de mesagerie, Telegram, publicând de asemenea o fotografie cu avocatul condus de bărbaţi înarmaţi şi în civil.

În schimb, poliţia din Belarus nu are informaţii privind o presupusă reţinere a lui Znak, transmite agenţia de presă RIA.

Avocatul lui Znak a declarat, citat de Sputnik Belarus, că apartamentul politicianului de opoziţie a fost verificat de comisia de anchetă a ţării. Conform Sputnik Belarus, Znak face obiectul unor proceduri judiciare din partea comisiei de anchetă. Anchetatori ai statului ar fi verificat de asemenea şi birourile politicianului de opoziţie Viktor Babariko, aflat la închisoare, transmite agenţia Interfax.

Marţi, o cunoscută lideră a opoziţiei, Maria Kolesnikova, şi-a rupt paşaportul pentru a nu putea fi forţată să treacă graniţa în Ucraina după ce a fost răpită de pe stradă la Minsk, au spus doi dintre aliaţii săi, transmite Agerpres.

Consiliului de Coordonare al Opoziţiei încearcă să obţină un dialog cu liderul Aleksandr Lukaşenko în legătură cu ceea ce consideră a fi alegerile prezidenţiale falsificate de la începutul lunii august, în urma cărora a izbucnit o amplă mişcare de protest împotriva veteranului preşedinte al ţării.

Proteste de amploare în weekend în Belarus

Zeci de mii de persoane din Belarus au manifestat din nou duminică la Minsk pentru a denunţa realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă de aproape o lună cu o mişcare de protest fără precedent.

Purtând culorile alb şi roşu ale opoziţiei, mulţimea de oameni s-a îndreptat din diferite zone ale capitalei Minsk spre centru, unde a fost desfăşurat un puternic dispozitiv de securitate, cu blindate şi trupe ale armatei în jurul mai multor clădiri importante.

Zeci de manifestanţi au fost arestaţi pe marginea demonstraţiei de opoziţiei, care contestă realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit grupului pentru apărarea drepturilor omului Viasna. Potrivit ONG-ului, 37 de persoane au fost arestate în cursul acestei manifestaţii.