Germania nu stă departe de criza din Belarus. Oficialii nemți iau atitudine după ultimele evenimente petrecute acolo.

Germania se implică în criza din Belarus!

Germania cere să fie informată unde se află opozanta belarusă Maria Kolesnikova, care potrivit anturajului său a fost „răpită” luni dimineaţă, a declarat ministrul german al afacerilor externe Heiko Maas, citat de AFP.

„Suntem foarte preocupaţi de situaţia dnei Kolesnikova”, a subliniat într-un interviu pentru Bild Heiko Maas, în contextul în care Germania asigură preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. „Cerem să ştim unde se află şi eliberarea tuturor deţinuţilor politici în Belarus”, a adăugat el.

„Arestările repetate şi represiunea, în primul rând împotriva unor membri ai ‘consiliului de coordonare’ (al opoziţiei belaruse – n.r.), sunt inacceptabile”, a adăugat ministrul din guvernul Angelei Merkel.

Maria Kolesnikova, singura figură importantă a opoziţiei care a ales să nu plece în străinătate, a fost „răpită” şi urcată într-un vehicul luni dimineaţă de persoane necunoscute, a anunţat „consiliul de coordonare” al opoziţiei.

Ea nu a răspuns la telefon de atunci, la fel ca şi doi membri ai echipei sale.

Figură de prim-plan a opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, a acuzat autorităţile din Belarus că se dedau unei politici de „teroare” după ce autorităţile ţării au efectuat peste 600 de arestări cu prilejul manifestaţiei masive a opoziţiei de duminică de la Minsk.

„Când vedem imagini cu manifestanţii paşnici din Minsk nu putem închide ochii în faţa faptului că oamenii vor o schimbare de politică şi de tip de conducători”, a adăugat Heiko Maas.

El a subliniat că guvernul german lucrează „neobosit” la o serie de sancţiuni europene împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Maria Kolesnikova nu a reapărut în Belarus până luni seară. „Peste opt ore au trecut şi nu ştim în continuare unde este Maria şi ce s-a întâmplat cu ea”, a declarat Maksim Znak, un membru al consiliului de coordonare, într-un clip video publicat pe YouTube.

Întrebat de AFP, Ministerul de Interne din Belarus a indicat că nu deţine informaţii privind această arestare, conform agerpres.