Péter Szijjártó l-a primit la Budapesta pe Kairat Abdrakhmanov, Înaltul Reprezentant pentru Minorităţi al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), vorbind de asemenea despre maghiarii care locuiesc în alte țări.

„Guvernul ungar consideră că maghiarii care locuiesc în străinătate reprezintă resurse şi elemente de legătură între Ungaria şi vecinii săi – se scrie în comunicatul emis de minister. Oficialul ungar a subliniat că, deşi dreptul internaţional stabileşte drepturile minorităţilor naţionale în mai multe documente, din păcate, aceste garanţii nu se aplică întotdeauna şi pretutindeni”, a transmis ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, scrie MTI.hu.

Probleme grave privind minoritățile în România

Péter Szijjártó a precizat că probleme grave privind minorităţile nu au existat în relaţiile cu Croaţia şi cu Slovenia, iar în privinţa Serbiei „avem în prezent cele mai bune relaţii la scară istorică, ceea ce se recunoaşte şi în calitatea vieţii comunităţii naţionale maghiare din această ţară”. Péter Szijjártó a amintit că au existat în trecut divergenţe grave cu Slovacia şi cu România, în ultimii ani însă s-au făcut progrese semnificative, în timp ce în Ucraina comunitatea maghiară se confruntă încă cu provocări extrem de grave.

Guvernul de la Budapesta caută soluții

Şeful dipomaţiei ungare a spus că guvernul de la Budapesta caută soluţii şi în cazul acestei ţări, subliniind totodată că punerea în aplicare a drepturilor minorităţilor nu este o chestiune bilaterală, ci una de drept internaţional. Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria a făcut tot posibilul pentru relaţii de bună vecinătate, a trimis în Ucraina 110 aparate de respiraţie artificială, a asigurat servicii de odihnă pentru 2 .00 de copii provenind din familii afectate de conflictul din estul Ucrainei şi a finanţat programe de dezvoltare economică în Transcarpatia.

„În aceste condiţii avem aşteptări clare, legitime şi justificate privind asigurarea de către Ucraina a respectării drepturilor comunităţii naţionale maghiare, din toate punctele de vedere” – a spus ministrul de externe ungar. Kairat Abdrakhmanov a menţionat că poartă un dialog regulat cu autorităţile ucrainene în această privinţă şi că problema va fi menţinută pe ordinea de zi şi în viitor. El a adăugat că vede semne de progres şi încurajează ambele părţi ca să caute soluţii acceptabile reciproc, prin care situaţia maghiarilor din Ucraina şi relaţia dintre cele două ţări pot fi îmbunătăţite.

Sursă foto: Dreamstime