Telefoanele mobile s-au transformat, în timp, din moft în necesitate, iar în prezent sunt mulţi cei care afirmă că ar fi mult mai grav dacă ar pierde telefonul decât portofelul. Dar, într-un viitor nu prea îndepărtat, oamenii nu vor mai face diferenţa între telefonul mobil şi portofel, pentru că operatorii de plăţi electronice, producătorii de telefoane mobile, operatorii telecom şi instituţiile financiare intenţionează să transforme celularele în portofele digitale.
„Ideea este simplă, vrem să înlocuim cash-ul. Vrem să oferim clienţilor o experienţă de cumpărături mai bună, iar comercianţilor, o modalitate convenabilă de acceptare a plăţilor electronice“, a declarat pentru Capital Pablo Fourez, şeful regional e/m-commerce, MasterCard Europa. Soluţia pe care Mastercard o propune pentru înlocuirea portofelelor tradiţionale cu cele digitale este MasterPass. Prin intermediul tehnologiei NFC şi al codurilor QR, compania americană oferă utilizatorilor posibilitatea să plătească direct la casă sau în timp ce se plimbă printre rafturile magazinului. Prin NFC (Near Field Communication), aceştia nu trebuie decât să apropie smartphone-ul de dispozitivul special instalat la comercianţi pentru a plăti, iar prin coduri QR, acestea trebuie scanate cu camera telefonului şi apoi se poate efectua plata. În ambele cazuri, plata se realizează fără introducerea codului PIN pentru sumele care nu depăşesc 100 de dolari. MasterPass va oferi acest serviciu, anul acesta, în mai multe ţări europene, dar nu şi în ţara noastră.
Portofelul digital al rivalilor de la  Visa se numeşte V.me și este disponibil pe pieţele din Marea Britanie, Franţa şi Spania. V.me by Visa permite deţinătorilor de carduri să realizeze tranzacţii online cu mai multe carduri diferite printr-un simplu click, după ce s-au logat folosind browserul de internet de pe smartphone, tabletă, desktop sau laptop. Plăţile pot fi efectuate, de asemenea, cu dispozitive dotate cu tehnologia NFC. Visa estimează că o treime dintre consumatorii europeni vor utiliza portofelul digital V.me by Visa până în anul 2020.  Recent, Visa a încheiat şi un parteneriat cu Samsung pentru implementarea pe scară largă a plăților mobile. Servicii similare sunt oferite şi de Google (Wallet), Apple (Passbook) sau PayPal.
Românii preferă cash-ul
În timp ce ţările occidentale se pregătesc să treacă de la plăţile prin intermediul telefonului mobil, pe care asiaticii le-au implementat de ani buni, în ţara noastră metoda preferată de plată rămâne numerarul. Un român a efectuat în medie şase plăţi cu cardul la comercianţi în 2011, de trei ori mai puţin decât un polonez, clienţii băncilor menţinându-şi preferinţa pentru cash, potrivit datelor BNR. Românii nu au încredere în carduri, deşi 80% dintre acestea au ajuns să fie securizate prin tehnologia CIP.
La sfârşitul anului trecut, în ţara noastră existau 150.000 deţinători de carduri contactless şi circa trei milioane de smartphone-uri. Cardurile contactless permit plata fără contact între card şi terminal şi pot fi folosite în prezent în hipermarketuri, farmacii, la metrou, în autobuze etc. Cele mai multe carduri contactless, aproximativ 100.000, au fost emise de BRD, urmată de BCR, Citibank şi ING Bank.
Românii nu se înghesuie să plătească folosind cardurile contactless, deşi băncile au derulat mai multe campanii promoţionale. Oficialii Visa şi Mastercard sunt însă optimişti şi se aşteaptă ca numărul de utilizatori de carduri contactless să crească semnificativ în 2013.
În ceea ce priveşte utilizatorii de smartphone-uri, deşi se aşteaptă ca numărul lor să se tripleze până în 2015, până atunci firmele IT româneşti propun o altă soluţie: plata prin SMS.
Una dintre aceste firme care promovează plata prin SMS este DataTEK din Braşov. „Coduri QR, NFC, aceste tehnologii presupun utilizarea unui smartphone, dar cu restul utilizatorilor ce faci?“, spune,  Cătălin Tincu, client service director DataTEK. Prin serviciul mTicket, compania oferă servicii de mobile couponing și mobile ticketing. Utilizatorii pot plăti prin SMS, spre exemplu, biletul la un concert. Ei primesc un cod, care este scanat la intrare şi care le permite accesul.
Plata prin SMS este promovată şi de Simplus, compania care, în 2002, a introdus pe piaţa românească serviciile de premium SMS. Compania va instala în curând, în mai multe zone din Bucureşti, automate de vânzare de cafea şi alte produse, precum sandvişuri, care vor avea integrată o soluţie de plată prin SMS.
„Plățile tradiționale cu fise și bani sunt înlocuite cu un simplu SMS. Clientul trimite un SMS și primește un cod care, odată introdus în aparat, va livra produsul“, potrivit lui Gabriel Iovan, business development manager.
Indiferent dacă că vom plăti prin SMS, cu cardul contactless sau cu telefonul mobil, un lucru este cert: mai devreme sau mai târziu, bancnotele şi monedele vor deveni istorie.

1,95 miliarde de dispozitive prevăzute cu tehnologia NFC vor fi disponibile peste patru ani, conform companiei ABI Research

Suedia vrea să renunţe la bancnote şi monede

Suedezii, care pun un accent considerabil pe tehnologie şi inovaţie, ar putea fi primii europeni care renunţă la lichidităţi. În multe oraşe suedeze, biletele pentru mijloacele de transport în comun sunt plătite prin intermediul cardurilor sau al telefoanelor, iar vânzătorii şi prestatorii de servicii nu acceptă plata cu bani lichizi. Bancnotele şi monedele reprezintă doar trei la sută din economia Suediei, comparativ cu o medie de nouă procente în zona euro şi şapte procente în SUA. Suedezii consideră că o societate fără numerar este o societate mai sigură. Avantajele ar fi scăderea corupţiei şi a numărului jafurilor, însă ar putea creşte atacurile cibernetice. Suedia a fost prima ţară europeană care a introdus bancnotele, în 1661.