Rolul Londrei de centru financiar internaţional este ameninţat de decizia guvernului de a impozita temporar bonusurile acordate angajaţilor de băncile, locale sau străine, potrivit publicaţiei The Times.

Oficialii altor centre financiare precum New York, Hong Kong sau Elveţia au lansat deja o ofensivă pentru atragerea afacerilor de investiţii bancare din Londra. Totodată, mai multe bănci mari au început să analizeze opţiunea mutării operaţiunilor din capitala Marii Britanii în alte centre internaţionale rivale.

Ministrul britanic de Finanţe, Alistair Darling, a şocat săptămâna trecută bancherii din Londra când a anunţat că bonusurile care vor depăşi 25.000 de lire sterline vor fi impozitate cu 50%. Prin această măsură, autorităţile speră să atragă la buget 550 milioane de lire.

Băncile, însă, susţin că impozitul subminează credibilitatea centrului financiar londonez şi încalcă un principiu fundamental pentru afaceri, acela al unui regim fiscal predictibil.

„Ne-am fi putut aştepta la aşa ceva în Rusia stalinistă, dar nu aici”, a declarat un bancher.

Decizia autorităţilor a înfuriat cel mai mult băncile străine, care consideră că este injust să plătească pentru problemele instituţiilor de credit britanice.

Londra este pe muchie de cuţit

Londra a atras afaceri din străinătate mulţumită unui regim de taxe stabil, echitabil şi corect, a afimat directorul executiv al Standard Chartered, Petrer Sands.

„Londra este pe muchie de cuţit, iar situaţia este mai fragilă ca niciodată în cariera mea. Mulţi oameni şi multe companii iau în calcul plecarea”, a spus fostul preşedinte al Merrill Lynch Europe, Middle East and Africa, Bob Wigley.

Un profesor de economie al Şcolii de Afaceri a Carnegie Mellon, Robert Miller, susţine că principalul câştigător după introducerea impozitului la Londra este Wall Street, însă consideră improbabil un exod al bancherilor dinspre Marea Britanie către SUA.

Noi centrele economice apar, iar aceste vor beneficia de problemele vechilor capitale, a precizat el.

O bancă de investiţii din Rusia, Renaissance Capital, a anunţat că va angaja între 200 şi 300 de oameni, în mare parte de la instituţii de credit londoneze.

SURSA: Mediafax