În 2014, această taxă va fi de 50 lei/tonă urmând să crească gradual, până la 120 lei/tonă în 2016.

‘Prin introducerea acestei taxe, intenţia autorităţilor a fost aceea de a încuraja valorificarea deşeurilor inerte şi nepericuloase, de exemplu prin reciclare. Se presupune că pentru optimizarea taxei se va încerca pe cât posibil reducerea cantităţilor de deşeuri depozitate la gropile de gunoi. Reducerea acestor cantităţi este realizabilă prin acţiuni cum ar fi colectarea separată, sortarea, reciclarea şi valorificarea deşeurilor inerte şi nepericuloase (de ex. hârtie, plastic, sticlă) ce provin din deşeurile menajere’, subliniază Daniela Neagoe. Prin urmare, în loc să fie depozitate pentru eliminare finală la gropile de gunoi, cantităţi semnificative de deşeuri vor fi transformate, după reciclare, în materii prime sau chiar produse şi reintegrate în circuitul economic.

Începând cu 1 ianuarie 2014 se modifică şi regimul fiscal al uleiurilor. Acestora li se va aplica o taxa fixă de a 0,3 lei/kg ce va fi evidenţiată distinct pe factură pe tot lanţul până la consumatorul final şi va intra în baza de impozitare a TVA, se precizează în analiza Danielei Neagoe. Potrivit acesteia, taxa va fi aplicată la momentul introducerii pe piaţă a uleiurilor, în această categorie fiind incluşi inclusiv lubrifianţii solizi şi unsorile.

Până în prezent, cei care introduceau pe piaţă uleiuri aveau obligaţia să recicleze 80% din cantitate, iar pentru cantităţile nereciclate plăteau o taxă de 2 lei/kilogram. ‘De cele mai multe ori, societăţile care introduc uleiurile pe piaţă nu sunt şi utilizatori finali, uleiurile fiind vândute prin tranzacţii succesive, până ajung la utilizatorii finali. Din aceasta cauză, urmărirea fluxului deşeurilor de uleiuri şi gestionarea acestora era dificil de realizat de către agenţii economici şi, în acelaşi timp, dificil de controlat de către autorităţi’, menţionează consultantul.

Modificări importante au fost aduse şi prevederilor referitoare la taxa pentru ambalaje. Printre acestea se numără înregistrarea contabilă a deşeurilor de ambalaje şi aplicarea taxei operatorilor economici care închiriază ambalaje. Potrivit sursei citate, pentru a fi luate în calcul pentru îndeplinirea obiectivelor de valorificare, deşeurile de ambalaje trebuie să fie înregistrate în evidenţele contabile la o valoare contabilă de minim 100 lei/tonă. Mai mult, deşeurile de ambalaje trebuie să facă obiectul unei tranzacţii duble de vânzare – cumpărare deşeuri de ambalaje de la operatorul economic la valorificator şi una de prestare de servicii de valorificare.

‘În calitate de Stat Membru al Uniunii Europene, România ia în serios obligaţiile pe care şi le-a asumat în domeniul protecţiei mediului . Noile contribuţii la Fondul pentru mediu introduse începând cu 1 ianuarie 2014 şi modificările aduse contribuţiilor existente au scopul de a stimula prevenirea producerii de deşeuri şi reciclarea acestora’, subliniază reprezentantul Deloitte România.

SURSA: Agerpres