Călin Popescu Tăriceanu, fostul preşedinte al ALDE şi candidat din partea Pro România la alegerile parlamentare de pe 6 decembrie, a avut o primă reacţie după înfrângerea usturătoare suferită la urne şi ratarea întrării în Parlament.

“Am așteptat să văd ce vor face învingătorii cu încrederea pe care au primit-o”

Tăriceanu afirmă că a dorit să păstreze tăcerea o perioadă, “cu modestia și umilința celui care nu a fost victorios”. În acest timp, au existat întâlniri cu colegii de partid, alături de care a încercat să afle “dacă mai avem de ce sau pentru cine să mergem mai departe”.

“Am tăcut o perioadă! Am tăcut cu modestia și umilința celui care nu a fost victorios de data aceasta. Am așteptat să se anunțe rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul României. Am așteptat câștigătorii să-și savureze victoria și învinșii să-și adune gândurile. Am așteptat să văd ce vor face învingătorii cu încrederea pe care au primit-o.

Am așteptat întâlnirile cu colegii mei pentru a înțelege ce s-a întâmplat, pentru a vedea dacă mai avem de ce sau pentru cine să mergem mai departe! Acest mesaj nu este pentru cei care urăsc sau pentru cei care se bucură că vocile noastre nu se vor auzi în noul Parlament! Le cunosc reacțiile și vehemența.

Acest mesaj este pentru cele câteva sute de mii de români care au avut încredere în noi, care au știut că noi putem fi cei mai buni apărători ai drepturilor lor. Acest mesaj este și pentru cei 12 milioane de români care, în semn de protest față de cum este condusă țara, au stat acasă pe 6 decembrie”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

“Au mai fost ani când am fost în afara Parlamentului, dar nu mi-am abandonat crezul”

Fostul preşedinte al Senatului afirmă clar că nu este supărat după rezultatul alegerilor parlamentare, “pentru că nu te poți supăra pe poporul tău”, însă se declară dezamăgit de importanţa pe care au căpătat-o “vocile extremiste și stridente”: “Ura este mai apetisantă decât dragostea!”, afirmă Tăriceanu.

Politicianul îi asigură pe susţinătorii săi că, deşi se va afla în afara Parlamentului, nu va renunţa să fie “un gardian al drepturilor și libertăților individuale”. “Eu nu mă îndoi și nu mă predau!”, afirmă Tăriceanu.

“Nu sunt supărat, pentru că nu te poți supăra pe poporul tău! El are întotdeauna dreptate! Sunt dezamăgit că vocile extremiste și stridente s-au făcut mult mai bine auzite decât cele raționale. Dar așa se întâmplă în crize majore, așa cum este cea prin care trecem. Ura este mai apetisantă decât dragostea! Votul negativ este mai la îndemână decât votul pro!

Știu că Petrovii vechi și noi își freacă mâinile și își fac planuri pentru a repolitiza justiția și pentru a reintroduce serviciile de informații în anchetele penale, dar dacă aș fi în locul lor… nu m-aș culca pe o ureche. Au mai fost ani când am fost în afara Parlamentului, dar nu mi-am abandonat crezul și menirea de a fi, pe cât îmi permit puterile, un gardian al drepturilor și libertăților individuale. O să o fac și de acum încolo pentru că văd că această criză crește apetitul guvernului de a mai strânge șurubul și a ne ciunti democrația!

Le mulțumesc tuturor celor care ne-au votat și îi asigur că, în ciuda rezultatului slab, eu nu mă îndoi și nu mă predau!”, a mai scris Călin Popescu Tăriceanu în mesajul său.