După publicarea de luni a unui raport, Guvernul din Rwanda a reacționat dur. Potrivit CNN, Executivul susține că Franța era conștientă că se pregătea un genocid în Rwanda. Totodată, se mai menționează faptul că, guvernul francez a purtat o responsabilitate semnificativă pentru că a permis producerea lui.

De menționat este faptul că, masacrul a avut loc în intervalul aprilie-iulie 1994, unde peste 800.000 de oameni au fost măcelăriți, majoritatea aparținând minorității etnice Tutsi, dar printre victime s-au aflat și Hutu moderați.

„Mesajul Ministerul Afacerilor Externe din Rwanda este un pas important pentru apropierea dintre țările noastre”, a declarat reporterilor un consilier prezidențial din Franța după publicarea raportului rwandez.

În urma genocidului, critici dure au început să apară la adresa președintele Franței, care la acea vreme era Francois Mitterand. Mai exact, acestuia i se reproșa că nu a reușit să prevină desfășurarea masacrelor sau chiar a oferit sprijin guvernului Hutu care a orchestrat crimele.

Guvernul francez poartă o responsabilitate semnificativă pentru că a permis să aibă loc un genocid previzibil”, se arată în raportul publicat pe site-ul guvernului rwadez.

Care sunt datele prezentate în raport

În ceea ce privește raportul de la care au pornit acuzațiile, acesta a fost realizat de Robert F. Muse și firma de avocatură americană Levy Firestone Muse, angajată de Rwanda pentru a investiga rolul Franței în cazul genocidului.

Totodată, trebuie menționat faptul că, raportul din Rwanda vine la scurt timp după un raport similar, lansat în luna martie de o comisie din Franța, care spune că Franța a fost „orbită” de atitudinea sa colonială față de Africa în cazul evenimentelor care au condus la genocid, și, drept urmare, poartă o responsabilitate „copleșitoare”.

În ciuda acuzațiilor, în final, comisia a concluzionat că Franța nu se face vinovată de complicitate în cazul genocidului.

De cealaltă parte, raportul din Rwanda arată că, deși responsabilitatea finală asupra genocidului aparține celor care l-au desfășurat, guvernul francez a ajutat la stabilirea instituțiilor pe care aceștia le-au folosit pentru a comite crimele.

În ceea ce privește concluziile, potrivit documentului, acestea vor fi trase după ce Franța va face publice toate documentele, iar oficialii vor putea vorbi liber despre acest lucru.

„Acest raport nu poate avea ultimul cuvânt asupra rolului pe care guvernul francez l-a avut în Rwanda. Concluzia va sosi după ce guvernul fracenz va face publice toate documentele sale și va permite tuturor oficialilor săi să vorbească liber”, se mai arată în document.

De menționat este faptul că, la începutul lunii aprilie, Franța a spus că va face publice arhivele despre Rwanda ale fostului președinte Francois Mitterand, încercând astfel să înțeleagă mai bine rolul său în statul african pe durata genocidului.