Una dintre aceste măsuri prevede ca preoţii să-şi dezactiveze toate conturile de pe reţelele de socializare, potrivit cotidianului egiptean Al-Ahram.

Joi, Biserica coptă egipteană a anunţat zeci de măsuri legate de activităţile preoţilor în urma decesului episcopului Epifanius, calificat drept „un incident dureros”. Episcopul Epifanius (68 de ani) conducea Mănăstirea Sf. Macarie din Scete, în Wadi el-Natrun. El venise în această mănăstire în 1984, la conducerea căreia fusese ales în 2013.

Trupul neînsufleţit al episcopului a fost găsit duminica trecută pe unul din coridoarele mănăstirii cu răni grave la cap, potrivit Bisericii care a evocat un deces survenit în „împrejurări neelucidate”. Poliţia are în vedere „un posibil act criminal”.

Biserica coptă egipteană a anunţat de asemenea că nu va accepta noi preoţi în rândurile sale timp de un an.

În ultima sa postare pe Facebook, patriarhul copt a scris că utilizarea reţelelor de socializare reprezintă „o pierdere de timp”, lansând un apel coreligionarilor săi să-i urmeze exemplul şi să-şi şteargă conturile.

Potrivit ziarului Al-Ahram, mai mulţi înalţi prelaţi copţi au urmat îndemnul patriarhului Teodor al II-le al Alexandriei.

Copţii, o minoritate creştină ce reprezintă circa 10 % din cei 97 de milioane de locuitori ai Egiptului, au fost vizaţi de atentate sângeroase comise de gruparea jihadistă Stat Islamic între 2016 şi 2017.AGERPRES