O astfel de armă imbatabilă a fost Iliuşin Il-2, unul dintre cele mai produse avioane din istoria militară, supranumit și ”tancul zburător”.

Unul dintre avioanele de atac ale URSS împotriva țintelor terestre a fost Iliușin Il-2, un avion puternic blindat și bine înarmat care a excelat în anumite momente.

Creat de ruși la timp pentru invazia germană din 1941, acest avion a avut nevoie de unele îmbunătățiri ale designului, în special ale manevrabilității sale la altitudini mai mici de atac, precum și îmbunătățiri ale vitezei aeronavei, pentru a face din el o țintă greu de lovit, scrie site-ul 19fortyfive.

”Tancul zburător” al Rusiei, crucial în eliminarea tancurilor germane

Armamentul principal al lui Il-10 cuprindea două tunuri de 23 mm și două mitraliere în aripi, plus o mitralieră montată în spate, pentru protecție împotriva aeronavelor inamice. În plus, Il-10 era echipat cu bombe pentru a ataca ținte terestre. După război, Il-10 a suferit câteva îmbunătățiri suplimentare mai ales în ceea ce privește puterea de foc. La Stalingrad, Kursk şi în alte bătălii importante, Il-2 a fost considerat crucial în eliminarea tancurilor germane.

Pe lângă aceste arme montate pe avion, o altă caracteristică impresionantă a fost blindajul extrem de masiv, conceput pentru a proteja pilotul, dar și aparatul în sine, de avioanele inamice.

Instrument de sprijin esențial al infanteriei împotriva blindatelor germane

Deși aparatul și-a făcut în cele din urmă treaba, mai ales spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, apariția sa a fost considerată tardivă pentru a avea un impact semnificativ asupra Frontului de Est. În general, avionul a fost privit ca un instrument de sprijin esențial al infanteriei împotriva formațiunilor blindate germane.

Dacă avionul Il-10 și-ar fi făcut intrarea în luptă mai devreme, ar fi putut fi, probabil, una dintre cele mai eficiente aeronave de atac la sol ale războiului.

După război, a ajuns și în statele din Pactul de la Varșovia

Pentru că designul său a fost considerat unul solid, Uniunea Sovietică a exportat ulterior „tancul zburător” în mai multe state care făceau parte din Pactul de la Varșovia, precum și în Coreea de Nord și China. Unele dintre cele mai longevive aparate Il-10 au servit în China până la începutul anilor 1970, deși erau deja depășite.