Reprezentanţii Inspectoratelor Teritoriale de Muncă au verificat, în perioada 27 iulie – 1 august, un număr de 1.996 de angajatori cu privire la aplicarea legislaţiei de combatere a pandemiei şi au aplicat sancţiuni pentru 764 dintre aceştia, potrivit unui comunicat remis luni de Inspecţia Muncii.

Societăţilor comerciale cu nereguli constatate în domeniul respectării prevederilor combaterii pandemiei li s-au aplicat 1.026 de sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare totală de 265.500 lei.

A fost vizată și respectarea securității în muncă

Un număr de 357 de măsuri de remediere a neconformităţilor au fost stabilite de inspectorii de muncă.

Cele mai multe controale realizate săptămâna trecută pentru combaterea pandemiei au fost la firme din Gorj (379 de firme controlate), Constanţa (176 companii controlate), Cluj (104) şi Braşov (87 companii controlate).

Acele mai multe amenzi au fost acordate angajatorilor din Cluj (78 de companii amendate), Harghita (25) şi Constanţa (24 de angajatori amendaţi).

Acţiunile de verificare desfăşurate de reprezentanţii Inspectoratelor Teritoriale de Muncă au vizat şi celelalte prevederi legale privind relaţiile de muncă şi respectarea securităţii în muncă.

Pe acest segment au fost aplicate amenzi în valoare de 4,643 milioane de lei, din care 4,378 milioane de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi ale securităţii şi sănătăţii în muncă.

Exigență maximă cerută de Premier

În cadrul verificărilor au fost depistate 189 de persoane care desfăşurau muncă fără forme legale şi per total au fost dispuse 1.742 de avertismente şi 3.712 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate în domeniul legislaţiei privind relaţiile de muncă.

În context, trebuie precizat faptul că Premierul Ludovic Orban a avertizat încă de săptămâna trecută că va dispune deplasarea pentru controale în teren a tuturor inspectorilor de pe lângă instituțiile aflate în subordinea Guvernului.

Orban l-ea cerut acestora să dea dovadă de maximă exigență atunci când vine vorba despre încălcarea de către angajatori a măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii noului coronaviurs.