Influentul general Qassem Soleimani, emisarul Teheranului pentru afaceri irakiene, şi un alt marcant lider pro-iranian din Irak au fost ucişi într-un raid american la Bagdad, ordonat de preşedintele Donald Trump, la trei zile după un atac împotriva ambasadei SUA.

Președintele american a avut mai multe postări pe conturile sale de socializare în cursul zilei de azi, dar două s-au desprins prin mesajele pe care a vrut să le transmită.

Într-una dintre postări, Trump spune că Iranul nu a câștigat niciodată un război, dar nu a pierdut o negociere.

Iranul a avut în ultima jumătate de secol un război, pe care nu l-a câștigat, dar nici nu a ieșit înfrânt din negocieri.Este vorba despre războiul cu Irakul din anii 80.

Iar pentru a se asigura probabil că mesajul a fost clar, Trump a revenit la mai puțin de o oră cu o nouă postare pe conturile sale de socializare.

”Statele Unite au plătit Irak miliarde de dolari pe an, timp de mai mulți ani. Acest lucru vine pe lângă alte lucruri pe care le-am făcut pentru ei. Irakienii nu vor să fie dominați și controlați de Iran, dar în cele din urmă, aceasta este alegerea lor. În ultimii 15 ani, Iranul a dobândit tot mai mult control asupra Irakului, iar irakienii nu sunt mulțumiți de asta. Asta nu se termină niciodată bine!” a scris Trump făcând o aluzie evidentă la războiul Irak-Iran din perioada 1980-1988.

Război pornit după același scenariu

Ironic, dar acel război a debutat tot după a criză a unei ambasade americane. Acum 40 de ani, pe 4 noiembrie 1979, adepți ai ayatollahului Ruhollah Khomeini, majoritatea studenți, au luat cu asalt Ambasada SUA la Teheran și au sechestrat zeci de cetățeni americani. Criza ostaticilor s-a încheiat la finalul lui aprilie 1980 cu o tragedie, după ce mai majoritatea captivilor fuseseră eliberați după mai multe runde de negocieri. Operațiunea de salvare a ultimilor ostateci s-a încheiat cu moartea a opt soldați americani.  Așa a început criza americano-iraniană, care a provocat ruptura relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, continuând și astăzi să influențeze politica din regiune.

Suprinzător la mai puțin de un an de la schimbarea de regim de la Teheran, țara vecină, Irak a atacat Iranul. Irakul era condus la vremea respectiva de Sadam Hussein, considerat un apropiat al americanilor. Oficial, motivul a atacului a fost reprezentat de dispute teritoriale. Practic, el venea după ce vechiul regim iranian, amical cu americanii, fusese schimbat cu modelul de administrație care conduce si astăzi Iranul.

Războiul Iran-Irak a durat 8 ani de zile, fiind cel mai lung al secolului trecut, și s-a încheiat după ce cele două țări au acceptat o rezoluție ONU de încetare a focului.