Tensiunile militare în creștere din jurul Taiwanului, precum și rivalitatea economică și tehnologică dintre China și Statele Unite amenință pacea și stabilitatea în Asia de Est, pe măsură ce echilibrul regional al puterii se schimbă în favoarea Beijingului, a precizat Japonia în cartea albă anuală de apărare, potrivit CNN.

„Este necesar să acordăm o atenție deosebită situației mai mult ca niciodată”, se menționează într-o nouă secțiune despre Taiwan.

„Competiția în domeniile tehnologice este posibil să devină și mai intensă”, se spune în dezbaterea SUA-China.

Noul document al apărării, care a fost aprobat marți de guvernul prim-ministrului Yoshihide Suga, arată că Repiblica China este principala preocupare a securității naționale a Japoniei.

Japonia este îngrijorată

Recenta creștere a activității militare din Taiwan, îngrijorează Tokyo, deoarece insula se află aproape de lanțul Okinawa, la capătul vestic al arhipelagului japonez. Președintele chinez Xi Jinping s-a angajat luna aceasta să finalizeze „reunificarea” cu Taiwanul. Totodată, în iunie a criticat SUA după ce a trimis o navă de război prin strâmtoarea Taiwanului care separă insula de continent.

Vicepremierul japonez și ministrul Finanțelor, Taro Aso, a declarat, luna aceasta, într-o conferință de presă, că Japonia ar trebui să își unească forțele cu SUA pentru a apăra Taiwanul de orice invazie. Aso a mai spus că orice situație neprevăzută asupra Taiwanului ar trebui rezolvată prin dialog.

Pe măsură ce rivalitatea militară dintre SUA și China se intensifică, concurența lor economică alimentează o cursă pentru preluarea conducerii în domeniul tehnologiilor cheie, cum ar fi semiconductorii și inteligența artificială.

Toate acestea reprezintă o provocare pentru Japonia, deoarece economia sa se bazează atât pe legăturile comerciale cu China, cât și cu SUA. Japonia va cheltui foarte mult pentru a ține pasul cu dezvoltarea tehnologiei în SUA, China și Europa.

SUA alocă 190 de miliarde de dolari pentru tehnologie

Cei din Senatul SUA au adoptat recent Legea privind inovația și concurența din 2021, care autorizează cheltuieli de 190 miliarde dolari pentru tehnologie, inclusiv 54 miliarde dolari, pentru creșterea producției de cipuri. Camerei Reprezentanților dezbate o propunere separată care promite, de asemenea, o finanțare generoasă.

Revizuirea anuală a securității japoneze include, pentru prima dată, o secțiune despre amenințările generate de schimbările climatice. O creștere a dezastrelor legate de încălzirea globală ar putea, de asemenea, extinde capacitățile militare, în timp ce topirea gheții din Marea Arctică ar putea duce la militarizarea apelor nordice.

Sursa foto: Dreamstime