Rusia deține o bombă teleghidată care e un iad pentru inamici

Rusia a început să utilizeze o bombă aeriană extrem de puternică. Aceasta a avut un impact devastator asupra apărării ucrainene. Și a modificat echilibrul de forțe de-a lungul frontului.

Această transformare a fost realizată prin adaptarea unei arme de bază din perioada sovietică într-o bombă ghidată. Aceasta este capabilă să creeze un crater de până la cincisprezece metri în diametru, conform informațiilor CNN.

Bomba FAB-1500 reprezintă, în esență, o armă de 1,5 tone, din care aproximativ jumătate constă în explozibili extrem de puternici. Ea este lansată de la mare altitudine, de pe avioane de vânătoare, de la o distanță de 60-70 de kilometri, depășind astfel raza de acțiune a multor sisteme de apărare antiaeriană ucrainene.

Utilizarea FAB-1500 este doar un exemplu în plus al strategiei Rusiei în conflictul din Ucraina, care constă în provocarea de distrugeri masive înainte de a încerca să cucerească un teritoriu, conform observațiilor CNN.

Puterea bombelor este imensă

Videoclipurile recente de pe fronturile din regiunea Donețk au evidențiat puterea dezastruoasă a acestor bombe. Care au lovit centrale termice, fabrici și blocuri de locuințe – locuri de unde, în general, ucrainenii își coordonează apărarea.

Bomba FAB-1500 este ghidată către țintă printr-un sistem de ghidare și aripi detașabile. Acestea îi permit să planeze spre țintă.

Joseph Trevithick, care a scris despre dezvoltarea acestei bombe pentru TheWarZone, explică că aceste caracteristici „oferea multe opțiuni noi de atac, mult mai distructive, pentru multe dintre avioanele tactice ale Rusiei și permiteau piloților să stea la distanță de apărarea inamicului”.

„Este un iad”

Un soldat ucrainean a descris FAB-1500 ca fiind „un iad”. Un militar din cadrul Brigăzii 46 Aeromobile din Ucraina, desfășurat în orașul Krasnohorivka din Donețk, pe linia frontului, a relatat pentru CNN săptămâna trecută că anterior, rușii utilizau doar artilerie pentru bombardamente.

„Acum, orcii (ruşii) au ocupat oraşul mai agresiv şi au început să folosească mijloace ale forţelor aeriene, în special FAB-1500. De ce folosesc FAB-1500? Pentru că pagubele produse de acesta sunt foarte grave. Dacă supravieţuieşti, garantat vei avea o contuzie”, a explicat soldatul ucrainean.

„Pune multă presiune asupra moralului soldaţilor. Nu toţi băieţii noştri pot rezista. Deşi erau mai mult sau mai puţin obişnuiţi cu FAB-500 până acum, FAB-1500 este un iad”, a spus ucraineanul.

Utilizarea bombelor FAB a devenit o componentă crucială a ofensivei ruse în regiunea Donețk. În special pentru a zdrobi apărarea ucraineană din Avdiivka. Și din zonele înconjurătoare, care au fost cucerite în luna februarie.

„În ajunul şi în timpul bătăliei de la Avdiivka au fost lansate sute de bombe aeriene în câteva zile. Au fost folosite 250 de astfel de bombe în direcţia Avdiivka în doar 48 de ore”, a declarat pentru CNN Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene.

FAB-1500 este cea mai puternică dintr-o familie de „bombe stupide” din epoca sovietică FAB-1500 este cea mai puternică dintr-o familie de „bombe stupide” din epoca sovietică, care acum este transformată la o uzină de lângă Moscova într-o versiune ieftină, dar puternică, a unei rachete.

Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra, a explicat că „în timp ce fabricarea kiturilor de planare este mai elaborată, pachetul exploziv de bază este ceva ce au în număr foarte mare”.