Statele Unite şi 13 ţări aliate şi-au exprimat marţi, într-o declaraţie, „preocupările comune” pe tema raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu privire la originea COVID-19, relatează AFP, conform Agerpres.

„Este esenţial să ne exprimăm preocupările comune cu privire la faptul că studiul efectuat de experţi internaţionali cu privire la originea virusului SARS-CoV-2 a fost întârziat semnificativ şi nu a fost acordat un acces extins la datele şi la eşantioanele originale”, a indicat guvernul american împreună cu celelalte ţări, între care Regatul Unit, Israel, Canada, Japonia, Australia, Danemarca şi Norvegia.

Fostul secretar de stat SUA acuză dur OMS

De asemenea, fostul secretar de stat american Mike Pompeo a afirmat marţi că raportul experţilor asupra originii COVID-19 reprezintă o „mascaradă de-a dreptul” şi o „campanie de dezinformare” dusă, în opinia sa, de Partidul Comunist chinez şi de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează France Presse.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ‘a colaborat’ cu preşedintele chinez Xi Jinping ‘pentru a ascunde transmiterea de la om la om într-un moment CRUCIAL’, a declarat pe Twitter fostul şef al Departamentului de Stat sub preşedinţia lui Donald Trump.

Mike Pompeo a fost vârful de lance, de partea americană, a ofensivei împotriva Chinei, căreia i se atribuie responsabilitatea pentru că a permis răspândirea COVID-19 în lumea întreagă, şi OMS pentru că a eşuat în misiunea sa din grija de a nu supăra puterea de la Beijing.

Pompeo a afirmat între altele că ar dispune de probe ce ar demonstra că SARS-CoV-2 ar proveni de la Institutul de virusologie din Wuhan, oraşul chinez unde au fost detectate primele cazuri cunoscute de COVID-19 la sfârşitul lunii decembrie 2019.

Ce spune raportul OMS?

Potrivit raportului final al echipei ştiinţifice a OMS, însărcinată cu investigarea origini coronavirusului, oraşul chinez Wuhan şi mai concret piaţa Huanan nu pot fi considerate definitiv ca focar aflat la originea pandemiei de COVID-19.

Cercetările arată că au existat cazuri iniţiale care nu aveau legătură cu piaţa Huanan, din Wuhan, iar acum se ştie că în decembrie exista o transmitere considerabilă a virusului în comunitate care, de asemenea, nu poate fi asociată cu acest loc.

Aceste informaţii, puse în perspectivă, „pot sugera că această piaţă nu a fost la originea focarului”, notează raportul OMS, prezentat marţi într-o conferinţă de presă online la Geneva.

Aceasta este prima concluzie la care a ajuns misiunea internaţională alcătuită din 17 oameni de ştiinţă, care a lucrat alături de o echipă formată din acelaşi număr de experţi chinezi, într-o vizită de 28 de zile la Wuhan, pe care mai mult de jumătate din membri primului grup a petrecut-o în carantină.