Statele Unite ale Americii comemorează sâmbătă împlinirea a nouă ani de la tragicele atentate teroriste produse la 11 septembrie 2001, într-o atmosferă destul de încărcată de tensiuni antimusulmane.

Un pastor ameninţa că va da foc Coranului, iar autorităţile din New York au anunţat un controversat proiect de a construi o moschee în apropiere de Ground Zero, locul producerii atentatelor de la New York, transmite AFP.

Preşedintele american Barack Obama urmează să participe la o ceremonie de comemorare a celor peste 3.000 de victime ale atacurilor teroriste, organizată la Pentagon.

Tensiuni provocate de proiectul construirii unei moschei în apropierea Ground Zero

Comemorările din acest an au loc pe fundalul controverselor privind proiectul susţinut de primarul newyorkez Michael Bloomberg şi de preşedintele Obama, proiect ce prevede construirea unui vast centru cultural islamic, ce va cuprinde şi o moschee, în apropiere de Ground Zero, şi este considerat de mulţi drept o insultă adusă memoriei victimelor şi „pământului sfânt” de la Ground Zero.

Circa 2.000 de persoane au manifestat vineri seara la New York, în apropiere de locul atentatelor din 11 septembrie, pentru a susţine proiectul controversat de construire a unei moschei. Manifestanţii, care au purtat lumânări, au denunţat opoziţia faţă de planurile de construire a unui centru cultural islamic în apropierea Ground Zero, locul unde se ridicau turnurile gemene de la World Trade Center, şi au condamnat tentativele de încălcare a drepturilor fundamentale americane.

“Suntem aici, împreună, pentru a respinge stereotipurile”, a declarat Susan Lerner, director al organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Common Cause. “Importantă este aici, la New York, nu disputa privind Ground Zero, ci intensificarea islamofobiei”, a adăugat Rebecca Vilkomerson, director al Jewish Voices for Peace.

Susţinătorii şi oponenţii proiectului urmează să participe la manifestaţii organizate sâmbătă seară la New York. Opozanţii consideră că amplasarea unei moschei în apropiere de locul atentatelor reprezintă o insultă la adresa “pământului sfânt” de la Ground Zero. Printre opozanţii acestui proiect se numără şi pastorul integrist Terry Jones care a ameninţat că va da foc la 200 de exemplare ale Coranului în faţa bisericii sale din Gainesville, Florida.

Atentatele care au schimbat istoria

La 11 septembrie 2001 mai multe grupuri de terorişti islamişti au deturnat patru avioane de pasageri şi au prăbuşit două dintre ele asupra turnurilor gemene World Trade Center din New York, un al treilea asupra Pentagonului, la Washington, iar al patrulea, despre care se crede că urma să lovească sediul Congresului sau Casa Albă, s-a prăbuşit într-un câmp din Pennsylvania (est).

Aceste atentate au lăsat o rană încă deschisă în America şi au schimbat istoria modernă conform analiştilor politicii internaţionale.

În acelaşi context, vicepreşedintele american Joe Biden este aşteptat la New York pentru a participa la o ceremonie solemnă, în timp ce prima doamnă Michelle Obama, alături de Laura Bush, soţia fostului preşedinte George W. Bush, vor aduce un omagiu victimelor zborului 93 care s-a prăbuşit în Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat cu eroism să preia controlul aparatului de zbor de la terorişti, zădărnicind planul acestora de a-l prăbuşi asupra Casei Albe sau a Congresului.