Departamentul american al Comerţului a informat, luni, că cheltuielile de consum au înregistrat o creştere de 0,1% în luna februarie, iar datele pentru luna ianuarie au fost şi ele revizuite în jos până la o creştere de 0,1% faţă de un avans de 0,5%, cât s-a anunţat iniţial. Mai mult, datele ajustate în funcţie de evoluţia inflaţiei arată că cheltuielile de consum au crescut cu 0,2% luna trecută, un avans similar cu cel înregistrat în luna ianuarie.

Cheltuielilor de consum sunt responsabile pentru aproximativ două treimi din activitatea economică a SUA, iar încetinirea lor reprezintă un risc pentru estimările privind evoluţia Produsului Intern Brut în primul trimestru, care, în prezent, indică un avans de 1,5% în ritm anual. În ultimele trei luni ale anului trecut, cheltuielile de consum au înregistrat o creştere solidă de 2,4% în ritm anual şi au contribuit cu 1,66 puncte procentuale la avansul de 1,4% înregistrat de PIB-ul SUA.

De asemenea, datele publicate luni de Departamentul Comerţului scot în evidenţă modul în care preţurile reduse la energie afectează inflaţia. Excluzând alimentele şi energia, preţurile au crescut cu 0,1% în luna ianuarie, după un avans de 0,3% în februarie. În ultimele 12 luni până în februarie, indicele preţurilor a înregistrat o creştere de 1,7%, similară cu cea înregistrată în ianuarie.

Rezerva Federală americană urmăreşte cu atenţie evoluţia inflaţiei, care, în ultimii patru ani, a rămas sub ţinta Fed privind o creştere de 2% în ritm anual a preţurilor. Inflaţia scăzută sugerează că Banca centrală a SUA va continua să majoreze treptat dobânzile în acest an, chiar dacă situaţia se înăspreşte pe piaţa muncii. În luna decembrie a anului trecut, Fed a majorat dobânda de referinţă pentru prima dată în aproape un deceniu. AGERPRES