Turiştii străini pot vizita Spania începând cu luna iulie, au anunţat luni autorităţile iberice, care încep să relaxeze unele dintre cele mai stricte restricţii din Europa. După ce ţara şi-a închis graniţele în martie pentru a gestiona pandemia de coronavirus, iar ulterior s-a decis că orice persoană din străinătate care ajunge în Spania va intra în carantină timp de două săptămâni, acum Guvernul spune că aceste condiţii vor fi ridicate începând cu 1 iulie.

“Ce a fost mai rău a trecut. În iulie vom deschide treptat Spania pentru turiştii străini, vor ridica măsura carantinei, vom asigura standarde înalte de siguranţă. Abia aşteptăm să vă primim”, a postat ministrul spaniol de Externe pe contul său de Twitter, folosind şi emoji-uri cu bikini, ochelari de soare şi o valiză.

Măsura carantinei, introdusă pe data de 15 mai fără a fi anunţată din timp, a provocat confuzie în industria turismului şi tensiuni cu vecinii francezi. Guvernul de la Madrid speră acum să poată compensa lipsa unei comunicări adecvate şi să atragă înapoi turiştii în lunile de vară.

Spania este a două cea mai vizitată ţară din lume, atrăgând 80 milioane de vizitatori/an, iar turismul reprezintă peste 12% din Produsul Intern Brut. Acest procent este şi mai ridicat în rândul forţei de muncă, astfel că Guvernul consideră că perioada verii este esenţială pentru atenuarea efectelor recesiunii, scrie news.ro.

Măsuri similare şi în alte ţări europene

Guvernul Sloveniei va permite, începând din 26 mai, turiştilor care au rezervări să nu se mai supună unei carantine de două săptămâni, care rămâne totuşi obligatorie, cu unele excepţii, pentru restul cetăţenilor din Uniunea Europeană ce doresc să intre în această ţară.

La finalul lunii mai, autorităţile elene urmează să anunţe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea călători în Grecia fără a intra în carantină timp de 14 zile. Primele zboruri internaţionale către Atena sunt prevăzute pentru 15 iunie. De la 1 iulie, toate aeroporturile regionale vor fi redeschise pentru zborurile din străinătate. Începând din 25 mai, călătorii neaflaţi în carantină în Grecia pot lua feriboturile din partea continentală a ţării către insulele din Marea Egee şi Marea Ionică.

Italia intenţionează să primească din nou turişti străini de la 3 iunie.

“Turiştii sunt întâmpinaţi cu bucurie în Portugalia”, a afirmat, vineri, ministrul de Externe din această ţară, explicând că vor fi introduse unele măsuri de verificare a sănătăţii la aeroporturi, dar nu va exista carantină obligatorii pentru cei care sosesc pe calea aerului, scrie Agerpres.

Albania îşi va redeschide frontierele în această lună şi se pregăteşte să-i întâmpine pe turişti, a declarat, joia trecută, premierul Edi Rama în faţa Parlamentului, în contextul în care ţara nu a mai înregistrat niciun deces de coronavirus de peste trei săptămâni.