Cabinetul condus de premierul Silvio Berlusconi a aprobat joi un plan de măsuri care vor reduce deficitul cu 47 miliarde euro până în 2014, prin tăierea bugetelor ministerelor, o represiune împotriva evaziunii fiscale şi alte măsuri. Parlamentul trebuie să le aprobe.
Agenţia apreciază că sunt necesare mai multe reforme pentru a promova investiţiile private şi creşterea productivităţii. De asemenea S&P susţine că Italia ar putea fi “supra optimist” în legătură cu eficacitatea lupte împotriva evaziunii fiscale.
S&P, care recent a coborât perspectiva de rating pentru Italia de la stabilă la negativă, a notat vineri că persistă „riscuri substanţiale de scădere a ratingului” atâta timp cât perspectivele de creştere economică pentru Italia rămân scăzute.
În mai, Standard & Poor’s a coborât perspectiva pentru ratingul “A plus” atribuit Italiei, la “negativă” de la “stabilă”, motivându-şi decizia prin prognozele slabe de creştere şi îngrijorările cu privire la capacitatea guvernului italian de a reduce datoria publică. O perspectivă “negativă” de rating înseamnă că există o şansă din trei ca ratingul Italiei să fie retrogradat în următoarele 24 de luni.

Unele din măsurile de austeritate aprobate de guvernul premierului premierul Silvio Berlusconi ar putea fi, în opinia S&P, în sprijinul competitivităţii ţării: reducerea salariilor ridicate din sectorul public şi raţionalizarea planificată a complexului sistem de deduceri fiscale din Italia.

Planul prevede reducerea deficitului bugetar la doar 0,2% din PIB până în 2014, de la 4,6% din PIB în 2010, pentru a calma investitorii.

Riscurile cu care se confruntă Italia, în opinia S&P, vin din creşterea economică mai slabă decât s-a estimat anterior, de 1,3% în perioada 2011-2014. Dacă riscurile se materializează, povara datoriei publice a Italiei ar putea stagna la actualul nivel ridicat, consideră agenţia.

Italia a ieşit din criză într-o situaţie mai bună decât se aşteptau analiştii iar deficitul său public este mai scăzut decât în multe state europene, dar datoria publică este una din cele mai mari din lume, la aproximativ 120% din PIB. În primele trei luni din 2011 economia Italiei a crescut cu doar 0,1%.