Guvernul Cîţu este cu un pas mai aproape de demitere, speră social-democraţii, care au depus miercuri, 23 iunie, moţiunea de cenzură împotriva actualului Executiv.

Documentul va fi dezbătut şi votat săptămâna viitoare.

Grindeanu: Sunt mulți parlamentari PNL care își dau seama că acest Guvern a eșuat

Sorin Grindeanu, deputat şi prim-vicepreşedinte al PSD, spune că partidului său îi lipsesc, în acest moment, circa 20 de voturi pentru a fi sigur că moţiunea va trece. Vestea bună pentru PSD ar fi însă că mai mulţi parlamentari ai PNL ar urma să voteze moţiunea de cenzură, pentru că înţeleg că Guvernul Cîţu a eşuat, a declarat Grindeanu, miercuri seara.

“Sunt aproximativ 20 de voturi lipsă. Țin neapărat să mulțumesc partenerilor sociali cu care am avut dialog noi, PSD, în această perioadă, și care ne-au dat observații pe care le-am inclus în textul moțiunii, fie că vorbim de patronate, de sindicate, de IMM-uri. Aportul lor ne-a fost de folos.

Eu am credința următoare: pe toate sondajele 70% dintre români, inclusiv parlamentari, spun că România merge într-o direcție greșită. Sigur că, dacă e să ne referim strict la PNL, de exemplu, probabil că în acest moment sunt mulți parlamentari PNL care își dau seama că acest Guvern a eșuat”, a spus Sorin Grindeanu, invitat la Antena 3.

“Ne bazăm în primul rând pe o bună credință a multora dintre cei din PNL”

Fostul premier social-democrat a fost rugat să numească un liberal care este dispus să voteze moţiunea împotriva lui Florin Cîţu, însă nu a dorit să facă asta.

“Ne bazăm în primul rând pe o bună credință a multora dintre cei din PNL, nu a tuturor. Dincolo de discursuri, este evident ce s-a întâmplat în aceste șase luni. Credeți că i-aș face un bine dacă l-aș nominaliza acum?”, a replicat Grindeanu.

O premieră în politica post-decembristă, spune Marcel Ciolacu

În urmă cu câteva zile, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, lăsa şi el de înţeles acelaşi lucru, faptul că unii parlamentari PNL sau din coaliţia de guvernare vor veni de partea social-democraţilor în momentul votului pentru moţiune.

“Este pentru prima oară, după 30 de ani de democraţie post-decembristă, când o moţiune de cenzură are şanse să treacă la numai şase luni de la alegerile parlamentare. Chiar dacă, matematic, ei au în acest moment o majoritate.

Există astfel de semnale (că moţiunea va fi votată şi de alţi parlamentari – n.red.), vom continua negocierile. Am negociat, am terminat negocierile cu partenerii sociali.

Am negociat textul moţiunii, l-am finalizat, am discutat şi cu partenerii şi cu ceilalţi parlamentari, şi cu grupul AUR, şi cu grupul minorităţilor. Se vor regăsi pasaje de la fiecare prinse în moţiune şi de aici discuţiile individuale cu alţi parlamentari”, declara, luni, Marcel Ciolacu, tot la Antena 3.

Cât despre momentul post-moţiune, Ciolacu a indicat faptul că PSD este gata să formeze o nouă majoritate, iar propunerea de premier rămâne aceeaşi, în persoana lui Alexandru Rafila.

Sursa foto: Faceboook