Ministerul Transporturilor anunță 68 de noi km de autostradă

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat că au fost semnate vineri, 24 noiembrie 2023, trei noi contracte. Pe baza lor vor fi construiți alți 68 de km de autostradă. Proiectele vor fi implementate pe tronsoanele 1 și 2 ale autostrăzii Sibiu-Făgăraș.

Totodată, noi kilometri se vor adăuga și pe ruta Suplacu de Barcău-Chiribiș din Autostrada Transilvania. Contractele au o valoare de 4,31 miliarde de lei (fără TVA) și vor fi finanțate prin intermediul Programul Transport (PT).

„Suma totală a acestor trei proiecte e destul de mare. Cea de la Surplacu de Barcău e undeva aproape de 900 de milioane…. celelalte două sunt de 1,8-1,9 miliarde și 1,5 miliarde fără TVA”, a precizat Sorin Grindeanu într-o conferință de presă.

Un contract pentru execuția segmentului dintre Suplacu de Barcău-Chiribiș

Primul contract semnat astăzi acoperă proiectarea și realizarea secțiunii cuprinse între Suplacu de Barcău și Chiribiș. Aceasta va avea o lungime de 26,35 km și va face parte din Autostrada Transilvania.

Antreprenorul român care va construi acest lot este Construcții Erbașu SA. Acesta este responsabil de finalizarea atât a proiectării, cât și a execuției secțiunii respective. Termenul limită pentru acest proiect este de cel mult doi ani de la emiterea ordinului de începere.

„Constructorul român are la dispoziție 884,12 milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni (6 luni proiectare, 18 luni execuție) pentru finalizarea lucrărilor și deschiderea circulației pe această secțiune de autostradă”, a precizat Grindeanu.

Proiectul vizează și construirea a 8 poduri.

„În cadrul acestui contract este prevăzută și construcția a 8 poduri, 8 pasaje și 3 viaducte”, precizează șeful CNAIR, Cristian Pistol.

Două noi contracte semnate pentru Autostrada Sibiu-Făgăraș

Oficialii au mai semnat alte două contracte importante. Ele vizează realizarea a două noi loturi ale Autostrăzii Sibiu – Făgăraș (secțiunea A13). Iată care sunt acestea

1. Tronsonul 1 (Boița – Avrig – Mârșa): se va întinde pe o distanță de 14,25 km. Proiectul are o valoare de 1,89 miliarde de lei (fără TVA). Lotul va asigura conectarea la Autostrada Sibiu-Pitești (A1).

2. Tronsonul 2 (Mârșa – Arpașu de Jos) se va întinde pe o distanță de 19,92 km. Proiectul are o valoare de 1,54 miliarde de lei (fără TVA).

Directorul CNAIR explică faptul că acestea vor fi construite de antreprenorul turc Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS.

„Proiectarea și construcția celor 68,04 km de autostradă dintre Sibiu și Făgăraș a fost atribuită antreprenorului turc Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS, care are la dispoziție 12 luni pentru proiectarea și 36 de luni pentru execuția lucrărilor de construcție a acestei autostrăzi.

Până la finalul anului 2027, conform termenelor contractuale, trebuie să fie puși în circulație toți cei 68,04 km ai autostrăzii Sibiu -Făgăraș”, explică reprezentantul CNAIR.

Ministrul Grindeanu susține că toți cei 68,04 km ai autostrăzii Sibiu –Făgăraș vor putea fi folosiți până la finalul lui 2027.

Ministrul Transporturilor oferă asigurări despre finanțarea proiectelor

De asemenea, ministrul Transporturilor a garantat și în ceea ce privește finanțarea proiectelor din infrastructura rutieră. A subliniat că, în prezent, nu există plăți sau facturi restante la CNAIR.

„Nu există nicio factură întârziată la Ministerul Transporturi. Dl. Cristian Pristol vă stă la dispoziție cu toată situația. Am văzut că erau îngrijorați unii care repet tot timpul că nu sunt plătite (n.r. facturile). Nu este niciuna, nici o singură factură ieșită din termen la Ministerul Transporturilor.

Și nici nu va fi, pentru că există toate alocările bugetare. Dacă aceste alocări bugetare se apropie de final, știm să strigăm în Guvern astfel încât să fie finanțate aceste lucrări”, a conchis Sorin Grindeanu.