Gest extrem în România! Un cunoscut om de afaceri, cercetat de procurorii DNA în două dosare, s-a spânzurat luni seară.

Ce acuzaţii îi aduceau procurorii DNA lui Doru Bertea?

Doru Bertea, de profesie medic stomatolog, se afla în prezent în arest la domiciliu.

El este acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie că a furnizat materiale sanitare, la preţuri cu mult umflate faţă de cele de pe piaţă, spitalelor COVID din Braşov şi din Odorheiu Secuiesc.

Doru Bertea era cercetat pentru dare de mită în două dosare de către procurorii DNA, iar instanţa a decis să-l plaseze în arest la domiciliu.

Procurorii anticorupţie au anchetat achiziţiile de echipament medical realizate în spitalele COVID din Odorheiu Secuiesc şi Braşov, însă cei consideraţi vinovaţi au fost aproape să scape basma curată.

La un pas să scape de dosar cu ajutorul fostul şef al Biroului Operaţiuni Speciale Braşov

Doru Bertea şi ceilalţi implicaţi în dosar au fost la un pas să scape, după ce fostul şef al Biroului Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, le oferea acestora toate informaţiile din dosar care ajungeau pe biroul său, pe măsură ce subordonaţii săi avansau cu ancheta.

Între timp, ofiţerul Emanoil Mirică a fost şi el reţinut de anchetatori. Bărbatul este acuzat că îi pregătea câte o informare lui Doru Bertea înaintea fiecărei întâlniri pe care o aveau cei doi, relatează Adevărul.

Firma lui Doru Bertea „a furnizat Spitalului de Boli Infecţioase Braşov un robot de purificare a aerului, pe preţ supraevaluat, exagerat, achiziţionat la un preţ decent de la societatea Lianmed”, se arată în raportul întocmit de DNA.

Robotul nici măcar nu a putut fi utilizat în spital

Robotul de purificare a aerului care ar fi trebuit să facă dezinfecţia cu ultraviolete a mediului nici măcar nu a fost utilizat în spital, deoarece nu corespundea datelor tehnice ale unităţii medicale. După ce a aflat de la Emanoil Mirică despre anchetă, Doru Bertea a încercat să rupă orice legătură între el şi fostul consilier judeţean Andrei Kadas, în speranţa că ancheta nu va ajunge la stomatolog.

Suspecţii nu aveau încredere unii în alţii, susţin surse judiciare. Doru Bertea ar fi încheiat un înscris prin care Andrei Kadas şi Marius Cristian Popa să recunoască faptul că au primit de la primul suma de 25.000 de euro. Mai întâi, Doru Bertea le-ar fi oferit lui Kadas şi lui Popa câte 5.000 de euro, iar, în 21 septembrie, i-ar fi oferit lui Marius Cristian Popa şi ceilalţi 15.000 de euro, conform înţelegerii iniţiale dintre cei trei.

Sursă foto: Dreamstime