Potrivit unor surse politice, președintele Klaus Iohannis are în această seară o întâlnire cu premierul desemnat Nicolae Ciucă și cu președintele PNL, Florin Cîțu. Întâlnirea a început la ora 20, la o vilă de protocol din București, transmite Digi24.

Klaus Iohannis s-a întors joi din vizita de stat din Egipt și va avea o discuție despre stadiul negocierilor pentru susținerea guvernului cu conducerea restrânsă a Partidului Național Liberal și cu premierul desemnat.

La discuție îi va fi prezentat președintelui programul de guvernare și lista de miniștri. Liberalii au discutat pe parcursul zilei despre împărțirea portofoliilor într-un guvern minoritar PNL-UDMR și persoanele care vor urma să fie nominalizate în executiv.

Vineri se va decide soarta Guvernului Ciucă

Conducerea PNL urmează să se reunească vineri, la ora 11, într-o ședință a Biroului Executiv Național pentru a decide soarta Guvernului Ciucă, cu doar o zi înainte de termenul limită până la care premierul desemnat trebuie să depună în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare.

Până la această oră, toate datele arată că se va merge pe varianta guvernului minoritar PNL-UDMR, deși Nicolae Ciucă ar fi preferat o flexibilizare a mandatului dat de partid pentru a discuta posibilitatea formării unei coaliții de guvernare care să îi asigure voturile necesare.

Totodată, surse din PNL susțin că partidul nu își dorește intrarea la guvernare a PSD sau USR, motiv pentru care în Parlament va fi depusă o listă cu miniștri PNL și UDMR. Șansele ca un guvern minoritar să fie votat de parlamentari scad, ținând cont de opoziția PSD și USR în a susține un astfel de executiv.

Surse din PSD insistă că partidul nu va susține un guvern minoritar. În același timp, cei din USR transmit că nu vor vota guvernul PNL-UDMR.

PSD nu va susține un Guvern minoritar

Preşedintele PSD Olt, Marius Oprescu, a declarat, joi, că este exclus ca social-democraţii să susţină un guvern minoritar PNL-UDMR.

Cu toate acestea, el nu a respins posibilitatea intrării la guvernare în urma formării unei majorităţi cu liberalii şi UDMR.

„Criza politică bineînţeles că poate fi rezolvată ori prin alegeri anticipate, constatarea că nu se mai poate face o majoritate, un lucru pe care PSD-ul şi-l doreşte bineînţeles că ne-ar avantaja întoarcerea la popor, dacă nu, bineînţeles că trebuie să existe o majoritate, ceea ce până în momentul de faţă nu se întrevede. Exclus ca PSD să susţină un guvern minoritar”, a spus Marius Oprescu.

„În limitele în care negocierile sunt unele normale şi găsim deschidere pentru a încerca să facem o majoritate împreună cu liberalii şi UDMR-ul, bineînţeles că orice partid, până la urmă, acesta e rostul unui partid, să ajungă la guvernare şi să-şi pună în aplicare programul de guvernare. Bineînţeles că sunt negocieri şi poţi să aplici parţial din programul de guvernare măsuri care sunt în interesul cetăţenilor şi nu contravin măsurilor pe care le propun şi ceilalţi”, a declarat preşedintele PSD Olt.