Potrivit estimărilor Ministerului slovac de Finanţe cu privire la cadrul bugetar pentru 2015, vânzarea pachetului de 49% din acţiunile Slovak Telekom AS ar urma să aducă la buget echivalentul a 1,3% din Produsul Intern Brut. Ministerul slovac de Finanţe prognozează pentru 2015 un PIB nominal de 77,8 miliarde de euro.

Autorităţile de la Bratislava vor să vândă participaţiile minoritare la o serie de companii pentru a reduce datoria publică, care anul trecut a depăşit nivelul de 54% din PIB.

Grupul german Deutsche Telekom a preluat un pachet de 51% din acţiunile Slovak Telekom în anul 2000. Potrivit unui memorandum de înţelegere convenit cu Deutsche Telekom, Guvernul slovac preferă să vândă restul acţiunilor printr-o ofertă publică iniţială. O vânzare directă către un investitor selectat este o opţiune, însă grupul german va avea drept de preemţiune.

În luna februarie a acestui an, Deutsche Telekom a anunţat că nu intenţionează să mai preia participaţii deţinute de acţionarii minoritari pe alte pieţe, după ce a achiziţionat restul de 39,23% din acţiunile diviziei sale T-Mobile din Cehia pentru aproximativ 800 de milioane de euro. De asemenea, la începutul acestui an, Deutsche Telekom a dezminţit informaţiile din presă potrivit cărora ar fi interesat de cumpărarea pachetului rezidual de 10% din acţiunile companiei de telefonie Hellenic Telecommunications Organization (OTE).

Vânzarea restului acţiunilor la Slovak Telekom se adaugă unui şir de tranzacţii care vizează companii de telecomunicaţii din Europa Centrală, inclusiv vânzarea diviziei din Cehia a grupului spaniol Telefonica şi mai multe achiziţii făcute de Deutsche Telekom în Cehia şi alte ţări din regiune.

În România, în luna noiembrie a anului trecut, două consorţii au depus oferte pentru a oferi statului servicii de consultanţă în vederea finalizării procesului de privatizare a Romtelecom: cel format din Swiss Capital SA, UBS Limited, Muşat&Asociaţii SPARL şi BT Securities SA (lider de consorţiu Swiss Capital SA) şi consorţiul format din Deutsche Bank AG (Londra) şi Raiffeisen Capital&Investment. Acţionarii Romtelecom sunt OTE International, care deţine 54,01% din capitalul companiei şi statul român prin MSI care deţine 45,99% din capital. AGERPRES