Situație tensionată în Bulgaria. Ministrul de justiție și-a dat demisia imediat după o discuție avută cu premierul

Situație tensionată în Bulgaria. Ministrul de justiție și-a dat demisia imediat după o discuție avută cu premierul
Situație tensionată la Sofia, acolo unde ministrul de Justiție și-a dat demisia în cursul zilei de miercuri după o discuție avută cu premierul Boiko Borisov.

Tensiuni în guvernul bulgar, după ce ministrul bulgar al justiţiei Danail Kirilov şi-a înaintat demisia, după o discuţie cu premierul Boiko Borisov, a anunţat miercuri biroul de presă al guvernului de la Sofia, informează BTA. Borisov va decide dacă să accepte demisia după discuţii cu partenerii din coaliţia de guvernare.

Demisia ministrului justiţiei intervine în contextul protestelor antiguvernamentale care au loc în Bulgaria din luna iulie, fiind susţinute de opoziţia socialistă şi de preşedintele Rumen Radev. Principalele revendicări sunt demisia guvernului condus de Boiko Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev şi organizarea de alegeri anticipate.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat pe 14 august că va demisiona dacă Parlamentul îi aprobă planurile de convocare de alegeri pentru o mare adunare naţională pentru a modifica Constituţia. Borisov a afirmat că doreşte să sporească responsabilitatea sistemului judiciar şi să înjumătăţească numărul de parlamentari. Două treimi dintre cei 240 de deputaţi ai Bulgariei trebuie să voteze favorabil organizării de alegeri pentru o mare adunare naţională. Scrutinul parlamentar la termen este prevăzut pentru martie 2021.

Situația din Bulgaria

Potrivit ministrului bulgar al sănătății, Kostadin Anghelov, nu sunt avute în vedere măsuri mai dure din cauza coronavirusului. Numărul de cazuri a scăzut în ultimele două săptămâni, față de lunile anterioare. Starea de de urgență epidemică va continua în Bulgaria și în septembrie. Ministrul bulgar al sănătății, Kostadin Anghelov, a anunțat, ieri, la Varna, că la următoarea ședință a Guvernului Bulgariei va propune o prelungire până la sfârșitul lunii viitoare. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil miercuri, la ședința obișnuită de guvern. Anghelov a precizat însă că nu sunt prevăzute noi restricții pentru cetățeni, dacă numărul de cazuri de coronavis rămâne la nivelurile actuale.

Nu sunt clare măsurile pentru școli

El a descris drept „o minciună urâtă” informațiile despre reinstituirea punctelor de control în orașe. Potrivit lui Anghelov, numărul de cazuri a scăzut în ultimele două săptămâni, față de lunile anterioare.

Măsurile generale care se vor aplica în școli nu sunt clare încă. Raportul pe acest subiect al grupului de lucru de experți este în prezent la inspectorii din sănătate, informează segabg.com. Special pentru regiunea Varna, Anghelov a spus că, dacă este necesar, spitalul din Devnia și unitatea medicală privată Eurohospital vor accepta pacienți.

Date statistice

99 de persoane au fost infectate cu coronavirus în ultimele 24 de ore, iar 18 pacienți au murit – cel mai mare număr într-o zi de la începutul crizei, potrivit Portalului informațional unic. Luni nu au existat victime și au fost cu 39 de persoane mai puțin infectate. În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 3.588 de teste PCR, comparativ cu 2.288 înainte de această dată.

Vârful anterior al deceselor din cauză de COVID-19 în Bulgaria a fost, la data de 4 august, de 16 decese. Acest lucru se datorează de obicei raportării deceselor în prima zi a săptămânii. Numărul total de victime de la începutul lunii august este de 189, comparativ cu 151 în iulie.

Etichete: , ,
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook