Bucureştiul este într-o situaţie extrem de serioasă, atrage atenţia ministrul Mediului, Costel Alexe. În curând, Capitala nu va mai avea unde să depoziteze gunoaiele şi va fi nevoită să apeleze la judeţele din ţară pentru depozitarea deşeurilor, spune oficialul.

În plus, ministrul liberal a criticat şi Primăria Capitalei, care nu a venit cu vreo soluţie concretă pentru rezolvarea situaţiei, iar astfel Bucureştiul ar putea fi sancţionat de Comisia Europeană.

“Vorbim de aproximativ 1,1 milioane de tone de deşeuri generate anual de bucureşteni care ajung în proporţie de peste 90% la groapa de gunoi. Întâlnirea de astăzi vine după ce, în urmă cu două săptămâni am organizat Comitetul Naţional de Deşeuri. Atunci i-am cerut Primăriei Capitalei să vină cu soluţiile pentru depozitarea deşeurilor în Bucureşti pentru care riscăm procedura de infringement, dar şi să ajungem într-o situaţie la limită: aceea, ca de la jumătatea acestui an, Primăria Capitalei să nu aibă unde să depună gunoiul şi să fie nevoită să bată în porţile judeţelor din ţară pentru locuri de depozitare”, a declarat Costel Alexe, joi, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Deşeuri.

Care este soluţia pentru ca România să scape de deşeuri

Ministrul liberal a explicat şi care este, în viziunea sa, soluţia corectă, în niciun caz groapa de gunoi sau incineratorul.

“Vreau să precizez ceva ce este valabil şi pentru Primăria Bucureşti, şi pentru primăriile de sector din Bucureşti, dar şi toate administraţiile publice din ţară: soluţia nu este să ducem deşeurile la groapa de gunoi sau la vreun incineratoriu! Soluţia pentru a scăpa România de aceste deşeuri este să colectăm separat şi să reciclăm. Astăzi, chiar dacă avem aceste trei depozite – Glina, Vidra şi Chiajna – soluţia nu este să ducem 92% din deşeurile Bucureştiului acolo. Bucureştiul produce anual minimum 1,1 milioane de tone de deşeuri, din care sunt reciclate doar 8,05%.

Din nefericire, interesul autorităţilor publice locale de a colecta şi recicla este minim. Dacă vrem să avem un Bucureşti curat, dacă vrem să avem oraşele României fără deşeuri, fără gunoaie din construcţii la periferie trebuie să acorde o mai mare atenţie. Comisia Europeană ne-a recomandat negru pe alb că, în următorul exerciţiu financiar, nu este recomandat să construim incinerator, la fel cum ne-au spus că nu ne vor mai finanţa SMID-urile sau depozitele de gunoi”, a mai declarat Costel Alexe, potrivit Agerpres.