Il vom prezenta Casei Nationale de Pensii si Ministerului Muncii dupa ce vom obtine sustinerea celorlalte centrale sindicale”, spune liderul BNS, Dumitru Costin. Diferentele dintre cele doua initiative legislative nu sunt de nuanta, ci de fond. Sindicatele considera ca rolul lor nu trebuie sa se opreasca la infiintarea unei scheme facultative de pensii alaturi de patronat, ci trebuie sa continue si in ce priveste controlul societatilor de pensii. Din acest motiv, BNS a prevazut in proiect ca reprezentantii sindicatelor sa faca parte din organele de conducere a societatilor de pensii (AGA, Consiliul de Administratie, Comisia de Cenzori). In proiectul guvernului, participarea sindicatelor la luarea deciziilor legate de administrarea pensiilor nu este prevazuta. Conform acestuia, sindicatele pot propune membrilor lor doar infiintarea unei scheme ocupationale, dar pentru administrarea acestei scheme ele trebuie sa incheie contracte cu societati de profil.

Un alt element de noutate din proiectul sindicatelor este chiar excluderea firmelor de asigurari din afacerile cu pensii ocupationale. „Decizia de stabilire a unei scheme de pensii este atributul organizatiilor sindicale si al celor patronale”, se spune la art 3. Firmele de asigurari pot participa la pensiile ocupationale doar ca actionari alaturi de sindicate si patronat sau ca furnizori de anuitati, in momentul in care incepe plata pensiilor. Ele nu pot fi insa si initiatorii unei astfel de scheme.

„Nu cred ca asiguratorii vor fi interesati sa intre in actionariatul unei societati de pensii alaturi de sindicate pentru ca, o buna perioada, aceasta societate va fi nonprofit”, spune Steluta Enache, din cadrul Departamentului economic al BNS. Proiectul sindicatelor prevede ca in primii ani de administrare, profitul realizat de societatea de pensii sa fie varsat intr-un fond de rezerva, constituit dupa modelul fondului de garantie din sectorul bancar. Abia dupa ce fondul va atinge un anumit procentaj din activele fondului ocupational, actionarii vor putea beneficia de dividende. Masura are in vedere acoperirea pierderilor din administrarea fondurilor sau a celor raportate in perioadele financiare ulterioare. In proiectul Guvernului pensiile ocupationale nu beneficiaza de garantia statului sau de un alt tip de protectie in afara celei realizate prin cadrul legislativ de supraveghere a pietei.