Fostul premier italian a primit şapte ani de închisoare în dosarul "Rubygate", început la Milano în aprilie 2011, în care este acuzat de că ar fi plătit, în anul 2010, pentru mai mult de zece raporturi sexuale întreţinute cu o tânără marocană, Karima El-Mahroug, numită "Ruby", care avea în acea perioadă vârsta de 17 ani, un delict pedepsit cu închisoarea, în Italia.

În cadrul anchetei, parchetul a adresat o solicitare parlamentului pentru a percheziţiona imobilul în care Berlusconi îşi are biroul. Pentru a justifica cererea, judecătorii au furnizat 389 de pagini de documente conţinând înregistrări telefonice şi mărturii a zeci de femei privind serile petrecute în vila din apropiere de Milano a lui Il Cavaliere.

Berlusconi a definit Rubygate ca pe “o construcţie mediatică, un spionaj permanent”.

Sentinţa a fost emisă, după o zi întreagă de Cameră de consiliu, de trei judecătoare, Giulia Turri (preşedintă), Carmen D’Elia şi Orsola De Cristofaro, de la cea de-a patra secţie a Tribunalului din Milano.

Silvio Berlusconi, care nu era prezent la Tribunalul din Milano, a fost reprezentat de avocaţii săi, Niccolo Ghedini şi Piero Longo.

Parchetul din Milano ceruse o condamnare la şase ani de închisoare şi interdicţia permanentă de a exercita funcţii publice pentru Silvio Berlusconi. În urma acestei sentinţe, magnatul media va putea face recurs la Curtea de Apel din Milano, apoi la Curtea de Casaţie de la Roma.