Acesta s-a întrecut în cursa electoral cu Anatoli Kaminski. În primul tur de scrutiny, Șevciuk  – fostul șef al Sovietului Suprem (așa-zisul legislativ) de la Tiraspol – a obținut 38,5% din voturi, în timp ce Kaminski doar 26,3%.
Comisia Electorală de la Tiraspol l-a anunţat luni pe Şevciuk drept câştigător în al doilea tur de scrutin, care s-a desfăşurat duminică. El a acumulat peste 70% din voturi, în timp ce contracandidatul său, şeful Sovietului Suprem (aşa-zisul legisaltiv de la Tiraspol n.red) Anatoli Kaminski, considerat a fi favoritul Moscovei, a obţinut mai puţin de 20%.
Şevciuk a declarat că intenţionează să fie învestit în funcţia de preşedinte până la sfârşitul anului, după care, în decurs de 14 zile va anunţa candidatura primului minstru. ‘Avem trei candidaţi capabili să ocupe acest post’, a declarat Şevciuk.
Alegerile prezidenţiale nerecunoscute din Transnistria din acest an au pus capăt conducerii lui Igor Smirnov, liderul separatist care a fost în fruntea regiunii separatiste peste 20 de ani.
Evgheni Şevciuk, în vârstă de 43 de ani, s-a născut în oraşul Râbniţa, importantă localitate industrială din estul Republicii Moldova. Şi-a făcut studiile la mai multe universităţi din Rusia, Ucraina şi Transnistria. Este de profesie jurist şi a activat mai mulţi ani în poliţia economică din regiune. Este deputat în Sovietul Suprem din anul 2000, iar în anul 2005 a fost ales preşedinte al acestuia. În anul 2006 fondează Partidul ‘Obnovlenie’ (reînnoire) şi devine unul din principalii opozanţi ai lui Igor Smirnov. Încă din acea perioadă, era privit de analiştii de la Chişinău drept o alternativă a lui Smirnov. În contextul neînţelegerilor cu Smirnov, Şevciuk şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Sovietului Suprem în luna iulie 2009.
Chişinăul, ca şi comunitatea internaţională, nu recunoaşte scrutinul, dar premierul Vlad Filat a declarat acum două săptămâni că este dispus să dialogheze cu Tiraspolul, indiferent cine va reprezenta conducerea regiunii. În acelaşi timp, analiştii de la Chişinău consideră că oricine va câştiga alegerile, situaţia din regiune şi procesul de negocieri cu Chişinăul nu va fi influenţat semnificativ