Și asta după ce pe primele două luni deficitul extern se adâncea cu  164%, de la 251 milioane euro la 663 milioane euro.
Contribuția principală la inversarea tendinței contului curent a venit din partea transferurilor curente, unde sunt prinse fondurile europene și banii trimiși în țară de românii care lucrează afară. Poziția a înregistrat un excedent de 1,126 miliarde euro la finalul lunii martie, în creștere cu 761 milioane euro față de primele două luni. Cum banii "stranierilor" nu înregistrează variații semnificative, un asemenea salt se datorează în principal îmbunătățirii absorbției de fonduri nerambursabile, cea mai sănătoasă sursă de finanțare a României.
În primul trimestru din 2011, transferurile curente înregistrau un excedent de 740 milioane euro, ceea ce înseamnă că în acest an poziția s-a îmbunătățit cu 52% (386 milioane euro).
O altă veste bună a venit din partea investițiilor străine directe, care au crescut în martie cu 172 milioane euro, până la 425 milioane euro, ajungând să acopere 78,1% din deficitul contului curent. Practic, gradul de acoperire a deficitului extern s-a îmbunătățit de peste două ori față de primele două luni, când era la numai 38,2%.
Deși investițiile străine din primele trei luni din 2012 sunt în ușoară scădere față de anul trecut, cu 4,3% (de la 444 milioane euro), ele asigură mult mai bine finanțarea deficitului extern. În primul trimestru de anul trecut, investițiile străine acopereau 45,9% din deficitul contului curent.
La restrângerea surpriză a deficitului extern a contribuit și temperarea puternică a deficitului de comercial de bunuri și servicii. Astfel, dacă pe primele două luni deficitul de bunuri si servicii înregistra o adâncire de aproape două ori față de anul trecut (649 milioane euro vs. 331 milioane euro), la finalul primului trimestru lărgirea deficitului s-a temperat la 12,6% (1,139 miliarde euro în T1 2012 vs. 1,011 miliarde euro în T2 2011).
Revenind la transferurile curente, intrările de valută, care însumează în principal fondurile europene absorbite și banii trimiși acasă de românii care muncesc afară, s-au cifrat în primul trimestru  la 1,878 miliarde euro, în creștere cu 29% față de anul trecut.
Totodată, ieșirile de valută din această poziție, care însumează în principal contribuțiile României la bugetul UE și sumele trimise acasă de străinii care muncesc în România, s-au cifrat în primele trei luni la 752 milioane euro, față de 715 milioane euro în primul trimestru din 2011.