„Este într-adevăr șocant să vedem estimări care sugerează că diferența dintre ceea ce colectăm din impozitele și ceea ce ar trebui să colectăm – dacă toată lumea ar plăti pentru impozitele datorate – se ridică la peste 7 trilioane de dolari într-un deceniu”, a afirmat Yellen într-un interviu pentru The Atlantic.

„Încercăm să facem pași semnificativi pentru a reduce acest decalaj”, a adăugat ea, potrivit Businessinsider.

Biden colectează impozite de la bogaţi

Comentariile lui Yellen subliniază eforturile administrației Biden de a colecta venituri fiscale de la cei mai bogați și de la companii multinaționale. Cu scopul de a finanța planul de investiții de 4 trilioane de dolari. Președintele Joe Biden a afirmat că nu dorește ca planurile sale să mărească deficitul federal.

În centrul creșterilor de venituri planificate de Biden se află o prevedere pentru creșterea finanțării pentru Fiscul american (IRS). Biden vrea să-i pună la plată pe investitorii care câștigă peste 1 milion de dolari, cu o creștere a impozitului pe câștigurile de capital, și să ridice rata marginală a impozitului pe venit la 39,6%, de la 37%.

Decalaj de sute de miliarde de dolari

Estimarea oficială a Fiscului american este că există un decalaj fiscal de 441 miliarde de dolari pe an. Dar se pare că cifra ar putea depăși 1 trilion de dolari.

Un studiu recent al IRS a constatat că cei mai bogați 1% dintre americani nu au raportat Fiscului aproximativ un sfert din veniturile lor. Evaziunea fiscală a celor bogaţi înseamnă că inegalitatea ar putea fi chiar mai mare decât au estimat cercetătorii până în acest moment, susțin autorii studiului.

Anterior, Yellen a sugerat că Rezerva Federală ar putea fi nevoită să facă creșteri „modeste” ale ratelor dobânzilor pentru a preveni supraîncălzirea economiei, dacă planul lui Joe Biden va fi adoptat. Acest lucru ar spori costul împrumuturilor federale și ar duce la o rată mai lentă de creștere economică.