Un studiu recent indică că vccinul anti-COVID de la Pfizer şi Moderna ar putea fi eficient şi pentru copii dacă este imunizată mama. Medicul Radu Vlădăreanu edte de părere că vaccinul este eficient pentru femeia gravidă. Potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat de specialişti din Israel şi SUA, atât femeile gravide cât şi cele care alăptează şi sunt vaccinate, pot transmite anticorpi de protecţie copiilor. Studiul Jama a analizat probe de sânge de la femei imunizate cu serurile de la Pfizer şi Moderna.

„Vaccinul este eficient pentru femeia gravidă. Este eficient pentru că produce anticorpi şi pentru că activează sistemul de celule T. Această eficienţă este dovedită clar. Aceşti anticorpi se transmit, şi s-a dovedit prin dozarea lor în cordonul ombilical, se transmit fătului, în plus prin lapte iarăşi se transmit nou-născutului”, susține doctorul ginecolog Radu Vlădăreanu, conform Mediafax.

Dovezi pentru a demonstra că vaccinurile sunt sigure în timpul sarcinii

Femeile însărcinate au fost excluse din studiile clinice efectuate înaintea lansării vaccinurilor. Cu toate astea, oamenii de ştiinţă strâng dovezi pentru a demonstra că serurile sunt sigure şi eficiente chiar şi în timpul sarcinii.

Potrivit sursei citate, studiul JAMA, realizat de oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston şi Harvard Medical School, SUA, au studiat probele de sânge de la 103 femei imunizate cu serurile de la Pfizer şi Moderna. Dintre care 30 primiseră vaccinul în timpul sarcinii, 16 în timp ce alăptau şi 57 dintre ele nu trecuseră printr-o sarcină. Rezultatele sunt similare la toate cele trei categorii, arătând prin asta eficacitatea serului, indiferent de persoană.

Medicul ginecoloc a susținut că există un registru american de urmărire a reacţiilor pentru femeile gravide care se vaccinează. El a arătat că sunt înscrise 110.000 de femei.

“Deci gândiţi-vă la 110.000 de gravide care au fost vaccinate în SUA analizele sunt în curs şi aşteptăm aceste rezultate aşa cum aşteptăm rezultatele studiilor pe care Pfizer le-a demarat acum ceva timp, pe un lot de 4.000 de femei, un studiu destul de controlat”, a mai spus dr. Radu Vlădăreanu, medic ginecolog.

Sursă foto: Dreamstime