Gary Shilling, preşedinte al firmei de consultanţă cu acelaşi nume, este cel care a avertizat în mod repetat în urmă cu mai bine de 10 ani că bula imobiliară se va sparge şi va dărâma cu ea întreaga economie. Din păcate pentru ceilalți, previziunile sale s-au îndeplinit iar ceea ce a urmat a șocat o lume întreagă.

De această dată, Gary Shilling lansează un nou avertisment dur: economia globală va suferi „o moarte prin o mie de tăieturi” în 2019.

Printre cele „o mie de tăieturi” se numără politica monetară mai strictă din partea băncilor centrale, adevărate furtuni pe piețele de capital, scăderea prețurilor și a activității pe piața imobiliară, scăderea optimismului în ceea ce privește consumul, deteriorarea indicatorilor economici globali, scăderea preţurilor pentru mărfuri, problemele din pieţele emergente care se înmulţesc şi războiul economic dintre SUA şi China.

Iar semnele negative nu se opresc aici. FMI a redus estimarea de creştere economică la nivel global în 2019, bazându-se pe semnele de slăbiciune din partea economiilor europene. De asemenea, China a înregistrat cel mai scăzut ritm de creştere economică din 1990 până în prezent, iar preşedintele Xi Jinping a ţinut pe ascuns întâlniri cu liderii Partidului Comunist pentru a se pregăti de „lebăda neagră” ce ar putea lovi în economia Chinei.

În SUA, conflictul comercial nerezolvat cu China şi blocajul guvernamental care a intrat deja în a 34-a zi, ar putea avea un impact mult mai mare asupra economiei decât cel estimat iniţial.

În ciuda tuturor acestor semne, marea majoritate a economiștilor se feresc să folosească în discursurile lor termenul „recesiune”, preferând să vorbească doar despre o „încetinire a creșterii economice”. Astfel, mai mult de jumătate din economiştii chestionaţi luna aceasta de Wall Street Journal consideră că recesiunea nu va începe în acest an, ci va veni în 2020.