Potrivit AFP, o soluție pentru sărăcia cu care se confruntă miliarde de persoane ar reprezenta-o impozitarea suplimentară a marilor averi. În acest sens, mai multe organizaţii internaţionale, printre care ONG-ul Oxfam şi un grup de filantropi milionari, au propus miercuri taxarea celor mai bogaţi oameni de pe planetă.

Sursa citată arată că în cazul în care o astfel de măsură ar intra în vigoare, ar putea să scoată miliarde de persoane din sărăcie şi să vaccineze planeta împotriva COVID-19. 

„Pe măsură ce miliarde de oameni se luptă să supravieţuiască în timpul acestei pandemii, averile miliardarilor scapă de sub control. Acest lucru nu poate fi corect”, a declarat într-un comunicat Jenny Ricks, coordonatoarea mişcării activiste Fight Inequality Alliance, una din organizaţiile membre ale grupului care susţine această iniţiativă.

De menționat este faptul că propunerea vine la doar câteva zile după ce un raport Oxfam a indicat că cei mai bogaţi zece oameni de pe planetă, inclusiv Jeff Bezos şi Elon Musk, şi-au dublat valoarea patrimoniului la 1,5 trilioane de dolari în cei doi ani de pandemie de COVID-19 ca urmare a creşterii la bursă a companiilor la care sunt acţionari.

O reacție în acest sens a avut-o și Fight Inequality Alliance, ONG-ul Oxfam, Institute for Policy Studies din Washington şi Patriotic Millionaires, o organizaţie de americani bogaţi. Aceștia propun, la rândul lor instituirea unui impozit anual de 2% pentru persoanele cu o avere de peste cinci milioane de dolari, 3% pentru activele de peste 50 de milioane de dolari şi 5% pentru ce depăşeşte un miliard de dolari, ceea ce ar aduce 2,520 miliarde de dolari în fiecare an.

Ce se poate face cu banii adunați

În ceea ce privește suma obținută anual, potrivit sursei citate, ea va ajuta să iasă din sărăcie 2,3 miliarde de oameni de pe planetă. Aceștia ar putea fi vaccinaţi împotriva COVID-19, în condiţiile în care, în prezent, în multe ţări rata vaccinării este extrem de scăzută, în special pe continentul african.

Totodată, aceași sursă mai precizează că suma obținută odată cu impozitarea marilor averi va putea oferi totodată și  asigurare universală de sănătate şi protecţie socială celor 3,6 miliarde de persoane care trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

Trebuie menționat faptul că aceste propuneri coincid cu tradiţionala reuniune anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia) care se desfăşoară online pentru al doilea an consecutiv din cauza variantei Omicron.

Prin intermediul unei scrisor deschise adresată participanţilor la Forum, peste 100 de milionari, inclusiv membri ai Patriotic Millionaires, au afirmat miercuri că sistemul fiscal actual „nu este echitabil”.

Totodată, aceștia au făcut un apel la oamenii bogați.

„Fiecare ţară din lume trebuie să ceară ca cei bogaţi să îşi plătească partea echitabilă. Taxaţi-ne pe noi, bogaţii, şi taxaţi-ne acum”, se arată în scrisoare.