Tensiunile dintre Rusia și Ucraina generează panică în Europa, iar rugăciunile sunt cele care pot ajuta. În acest sens, Papa Francisc a decretat data de 2 martie „zi de post şi de rugăciune pentru pace”. Totodată, el a făcut apel la cei implicați să se abțină de la orice acțiune care ar putea provoca suferință populației.

Suveranul Pontif a mai adăugat că are o durere în suflet din cauza agravării situației din Ucraina, iar în ciuda eforturilor depuse în ultima perioadă, scenariile devin din ce în ce mai alarmante, iar lumea este și ea la rândul ei îngrijorată.

„Am o mare durere în suflet din cauza agravării situaţiei din Ucraina. În ciuda eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni, se deschid scenarii tot mai alarmante. Ca şi mine, multă lume este neliniştită şi îngrijorată”, a declarat Suveranul Pontif la sfârşitul audienţei sale generale săptămânale.

Totodată, Papa Francisc a mai menționat că se va ruga să nu înceapă niciun fel de acțiune care ar putea provoca suferință populației și care ar putea destabiliza totul.

„Mă rog la toate părţile implicate să se abţină de la orice acţiune care ar provoca şi mai multă suferinţă populaţiei, destabilizând coabitarea între naţiuni şi discreditând dreptul internaţional”, a adăugat el în faţa credincioşilor adunaţi la Vatican.

Papa Francisc, mesaj dur în fața crizei din Ucraina

În acest sens, Papa Francisc a decretat data de 2 martie, Miercurea Cenuşii, care marchează începutul Postului Mare la catolici, „zi de post şi de rugăciune pentru pace” în Ucraina. „Fie ca regina păcii să salveze lumea de nebunia războiului”, a mai spus el.

În cadrul declarațiilor făcute miercuri, acesta a făcut și un apel la populație, dar și la toți cei implicați în situația actuală să se gândească la pace. ”Fac un apel la toţi cei care au o responsabilitate politică să îşi facă un examen de conştiinţă serios în faţa lui Dumnezeu, care este un Dumnezeu al păcii, nu al războiului”. „El vrea ca noi să fim fraţi, nu duşmani”, a adăugat el.

Nu este prima oară când Suveranul Pontif iese cu astfel de declarații. Papa Francisc a mai făcut apel la pace în Ucraina, însă declaraţia sa de miercuri a fost cea mai dură luare de poziţie de la începutul crizei, la două zile după recunoaşterea de către Moscova a independenţei unor teritorii separatiste proruse din estul Ucrainei, ceea ce amplifică temerile de un conflict armat de amploare.