Prețul carburanților astăzi, 28 septembrie

Benzina este astăzi, 28 septembrie, mai ieftină. Veste bună pentru şoferi a venit cu puțin timp în urmă. S- aflat cât costă un plin de benzină.

Petrom a ieftinit, joi, benzina vândută în stațiile proprii. Prețul motorinei a rămas nemodificat.

Astfel, la stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București s-au afișat prețurile pentru data de 28 septembrie 2023. Astfel, prețul benzinei standard este de 7,28 lei/litru. Prețul motorinei standard este de 7,71 lei/litrul.

Față de ziua precedentă așadar, benzina este mai ieftină la Petrom cu cinci bani pe litru. Motorina costă la fel. Ultima modificare de preț a avut loc sâmbătă. Atunci prețul motorinei a crescut cu șapte bani pe litru.

Trebuie spus că anterior, prețurile au mai crescut. Petrom a scumpit anterior și litrul de benzină și cel motorină cu patru bani, respectiv cinci bani pe litru. Scumpirile produse anterior, miercuri și joi, veneau după una care a avut loc pe 13 septembrie.

Timp de o săptămână prețurile au fost menținute. Atunci, Petrom a scumpit și benzina și motorina cu patru bani pe litru după ce, cu două zile înainte, au crescut prețurile cu cinci bani pe litru și la benzină și la motorină. Asta după ce la 7 septembrie compania scumpise doar motorina, cu cinci bani pe litru.

masini soferi
Soferi/SURSA FOTO: Dreamstime

Diferența de preț mare dintre motorină și benzină

Așadar, după ultimele evoluții, în condițiile în are motorina se scumpește pe fondul unei situații complicate la nivel global, diferența de preț dintre motorină și benzină se adâncește și ajunge la 43 de bani pe litru.

Trebuie spus că că în România domină consumul de diesel. Cu toate acestea, rafinăriile românești produc mai multă benzină decât se consumă, însă mai puțină motorină. În aceste condiții, o parte din benzină se exportă, iar o parte din motorină se importă.

Cât era cotația țițeiului Brent

În ceea ce privește cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană, acesta era de 97,4 dolari pe baril. Benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 94,6 dolari, niveluri în creștere

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România. Compania are o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.